Maik de boer

Maik de Boer ‘dankbaar’ dat beladen thema dankzij Het Perfecte Plaatje bespreekbaar werd 

Stylist Maik de Boer maakte de opdracht die hij woensdag voor het RTL-programma Het Perfecte Plaatje moest volbrengen, heel persoonlijk. Op Instagram draagt hij zijn zelfportret op “aan zij die geen uitweg meer zagen”. 

De deelnemers van het programma moesten een zelfportret maken in de stijl van de jaren twintig. Maik deed een boa rond zijn hals, zette een pruik op en stak een pistool in zijn mond. En met een specifieke reden, legt hij uit. “Ook ik had het heel moeilijk met m’n geaardheid en heb zo gehoopt dat het over zou gaan en heb jaren in ontkenning geleefd. Toen ik uit de kast kwam overleden veel mannen aan aids. Men koppelde homomannen en hun seksualiteit aan de dood. Dit maakte het niet makkelijker en vele kozen soms voor een andere uitweg.” 

Maar, concludeert Maik, er is in de 100 jaar sinds de jaren twintig, het thema van de opdracht, helaas weinig verbeterd. “Nog steeds zijn er veel jonge mensen die aan zelfdoding denken omwille van hun homo zijn”, vervolgt de 61-jarige stylist. En dat raakt hem zeer.

Trots

Hij is het programma dankbaar dat hij dit beladen thema aan de hand van zijn beeld bespreekbaar kon maken en dat dát nodig was, blijkt wel uit de vele reacties die hij krijgt. “De liefde die ik ontving na de opnames van mijn medekandidaten, Tijl, jury en team zal ik niet snel vergeten. Sommige bedankte me zelfs voor de belangrijke les die ik ze leerde en wisten dit niet. Ik vier inmiddels het leven elke dag en ben trots op wie ik ben en waar ik sta”, besluit hij met een emoji van de regenboogvlag.