Gerard Cox heeft de pest aan hedendaagse muziek, maar prijst Davina Michelle

Zanger en liedjesschrijver Gerard Cox heeft niks met de hedendaagse Nederlandstalige muziek, vertelde hij in het tv-programma Klassiekers met Kleinsma op NPO 1. Maar hij maakt een uitzondering voor Davina Michelle, zei hij tegen presentatrice Simone Kleinsma.

“Als je me kwaad of naar bed wil hebben, moet je hiphop gaan draaien”, zei Gerard (82). “Of rap. Dat vind ik zo’n flauwekul. Zo vreselijk lelijk ook.” Hij kan het meestal niet eens verstaan. “En als je het verstaat dan rijmt het niet.” Simone werpt nog tegen dat rijmen in een song tegenwoordig niet meer hoeft. Daar is Gerard het niet mee eens: “Ik vind dat slecht”.

Maar Davina Michelle, net als Gerard een Rotterdammer, kan zijn goedkeuring dan weer wel wegdragen. “Ik hoorde tot mijn verbazing een liedje van een meisje die zingt ‘het duurt te lang’. En dat vond ik heel goed.”

Spijt

In het programma kwam ook Robert Long ter sprake. Gerard en Robert werkten lang samen en werden goede vrienden. Aan het begin van deze eeuw kreeg hij een opbeurende brief van Robert. Hij schreef de brief toen hij had gehoord dat Gerard het allemaal niet meer zag zitten en wilde stoppen met optreden. “Ik had het zo druk, dus belde hem op om te zeggen dat het allemaal wel meeviel.” Kort daarna, in 2006 stierf Robert op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. “Ik ben daar toen veel te slordig mee omgegaan”, zegt Gerard.