×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Aart Staartjes: 'Sesamstraat stopt binnen anderhalf jaar'

22.04.2017 -

De NTR gaat het programma Sesamstraat binnen anderhalf jaar vervangen. De publieke omroep moet een groot bedrag aan de Amerikaanse licentiehouders betalen om het kinderprogramma te mogen uitzenden en “dat wordt allemaal veel te duur”. Daarom zou de NTR bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuw kinderprogramma. Dat stelt Aart Staartjes, die tussen 1984 en 2009 meneer Aart speelde in het programma.


“De netmanager en de baas van de NTR, die Römer, vinden het niet meer van deze tijd. Iets hoeft niet waar te zijn, dat weten we van Erdogan en Trump, maar als je het maar vaak genoeg roept, gaan mensen het vanzelf geloven. Sesamstraat is geweest; de bazen willen makkelijk en goedkoop succes. Ik vind het akelig.”

Sesamstraat wordt sinds 1 januari 2016 niet meer uitgezonden aan het begin van de avond, zoals tientallen jaren het geval was. Het programma wordt nu uitgezonden via een digitaal themakanaal en ’s ochtends en ’s middags herhaald. Het aantal kijkers is sindsdien gekelderd.

"In de zakenwereld heet zoiets een sterfhuisconstructie”, aldus Aart Staartjes in de Volkskrant. Hij noemt het “gezeur” dat kinderen het programma op hun iPad zouden kijken. “Heeft ieder kind een eigen iPad? Kan een 3-jarige zelf naar Uitzendinggemist? Dat doen ze, zeggen de bestuurders, kinderen kijken on demand. Ik vind: naar Sesamstraat kijk je samen met je ouders, om half zeven.”

Het voornemen van de NPO om het tijdstip van Sesamstraat te wijzigen leidde in 2009 tot veel opschudding. Een petitie met meer dan 200.000 steunbetuigingen om het niet te doen werd in april van dat jaar overhandigd aan NPO-baas Gerard Timmer. Het programma trok in 2015, om half zes, meer dan 120.000 kijkers. Tegenwoordig trekken de ochtend- en middaguitzending enkele tienduizenden kijkers.

Na het verschijnen van het interview meldde een woordvoerder van NTR dat Sesamstraat niet zal worden vervangen door een nieuw programma. “Het klopt inderdaad dat we aan een nieuw kinderprogramma werken”, legt hij uit. “Maar het is zeker niet de bedoeling om Sesamstraat te vervangen. De twee programma’s kunnen wat ons betreft naast elkaar blijven bestaan.” De woordvoerder laat weten dat de licentie eind 2016 voor twee jaar is verlengd. Over de kosten kan hij niets zeggen.

Bron: © ANP, alle rechten voorbehouden

Reacties