Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk heeft ‘enorme spijt’ van grensoverschrijdend gedrag

Het spijt Matthijs van Nieuwkerk “enorm” dat hij “niet iedereen een veilig en prettig gevoel” heeft gegeven op de werkvloer bij de talkshow De Wereld Draait Door (DWDD). Dat zegt Van Nieuwkerk in het vrijdagavond verschenen artikel in de Volkskrant, waarin tientallen oud-medewerkers hem beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag.

Het ging volgens de medewerkers om “extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen”. Tientallen werknemers vielen ziek uit vanwege de werkomstandigheden.

Volgens de Volkskrant wilde de 62-jarige presentator in eerste instantie niet ingaan op vragen van de krant. In een eerste verklaring zou hij geen spijt hebben betuigd en zou Van Nieuwkerk ook niet hebben gereageerd op het aantal medewerkers dat ziek was uitgevallen. In een latere reactie liet Van Nieuwkerk volgens de krant weten dat het hem spijt. “Nu zitten we met een aantal ongemakkelijke gedane zaken. Die nemen helaas geen keer, maar stemmen wel tot nadenken. Deze spiegel blijft in mijn kamer hangen.”

Van Nieuwkerk noemt het artikel van de Volkskrant “tegelijkertijd ook een draconische karikatuur van vijftien jaar DWDD”. “Zeker, ik was fanatiek, ­eigenwijs en streng. En ik kon af en toe lelijk uit mijn slof schieten. Waardeloos. Maar ik ben nu gemakshalve ­teruggevouwen tot een Eeuwige Driftbui. En dat was ik dacht ik niet”, aldus van Nieuwkerk, die jarenlang een van de best betaalde presentatoren van de NPO was.

De woede-uitbarstingen en vernederingen achter de schermen bij DWDD zouden ervoor hebben gezorgd dat “een angstcultuur in stand werd gehouden”. De huidige directie van BNNVARA geeft tegenover de Volkskrant toe dat er sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag. BNNVARA stelt vooralsnog geen onafhankelijk onderzoek in, laat de omroep aan de Volkskrant weten.

De woordvoerder van Van Nieuwkerk laat desgevraagd aan het ANP weten dat de presentator het “vooralsnog” bij zijn reactie in de Volkskrant laat.