Harry moet plaatsmaken in lijn troonopvolging

Met de komst van het tweede kindje van de Britse prins William en zijn vrouw Catherine verandert de lijn van de Britse troonopvolging. Prins Harry moet wederom plaatsmaken voor zijn nichtje of neefje.

Het tweede kind van de hertog en hertogin van Cambridge wordt vierde in de lijn van troonopvolging. Dit betekent dat prins Harry weer plaats moet maken. De broer van William moest dit in 2013 ook al doen voor zijn neefje prins George.

Wanneer koningin Elizabeth overlijdt of abdiceert, bestijgt haar oudste zoon prins Charles de troon. Hij heeft de twijfelachtige eer om zichzelf de oudste troonopvolger ooit van het Verenigd Koninkrijk te noemen. Ook is de prins van Wales de langst wachtende troonopvolger uit de Britse geschiedenis en is hij al jaren de oudste troonopvolger in Europa. Hij is sinds 1952 troonopvolger.

Verdere lijn van troonopvolging

Na Charles is zijn zoon William aan de beurt. De kinderen van William staan derde en vierde in de lijn van troonopvolging. Prins Harry is dus na de geboorte van zijn nichtje of neefje vijfde in de lijn van troonopvolging. Na de roodharige prins volgen prins Andrew en zijn twee dochters, prins Edward en zijn twee kinderen en daarna prinses Anne en haar nakomelingen.

Vanaf de zeventiende plek in de lijn van troonopvolging gaat het niet meer om nakomelingen van Elizabeth. De kinderen en kleinkinderen van Elizabeths overleden zus prinses Margaret staan dan op de lijst.