Huub Stapel

Huub Stapel blijft ondanks kritiek op VVD-coryfee welkom bij Op1: ‘Vrijheid van meningsuiting is belangrijk goed’

Acteur Huub Stapel blijft welkom bij talkshow Op1, ook nadat hij vrijdagavond de uitzending had ontregeld met een onverwachte aanval op VVD-coryfee Cora van Nieuwenhuizen. Dat laat hoofdredacteur Bert Huisjes van WNL weten namens de omroepen die het programma verzorgen.

Stapel opende uit het niets de aanval op Van Nieuwenhuizen over het feit dat zij aftrad als minister van Infrastructuur en Waterstaat om aan de slag te gaan als voorzitter van lobbyclub Energie-Nederland. Het fragment werd dagenlang enthousiast gedeeld op sociale media en Huub Stapel was met regelmaat trending op Twitter.

Van Nieuwenhuizen was zichtbaar niet blij met de aanval. “Het kabinet was al heel lang demissionair”, repliceerde ze. “Er was sprake van dat het nog drie weken zou duren voordat er een kabinet zou komen. Ik heb mij vier jaar lang voor de goede zaak ingezet.” De bewindsvrouw trad in augustus 2021 af. Het nieuwe kabinet werd in januari geïnstalleerd. Stapel verweet Van Nieuwenhuizen ook dat zij met haar overstap Europese regels overtreden zou hebben.

Onverwachte wending

“Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk goed”, meldt hoofdredacteur Bert Huisjes. “Stapel wilde een punt maken, waarop een serieus antwoord kwam. Het was een onverwachte wending, maar dat is soms eigen aan dit type programma. Het heeft vanzelfsprekend geen consequenties voor het uitnodigingsbeleid van WNL. Gasten moeten vrij zijn om zich uit te kunnen spreken.”