Donald Trump

Hollywoodsterren woedend na toespraak Donald Trump

De speech waarin Donald Trump de relschoppers toesprak die woensdag het Amerikaanse Capitool hadden bestormd, heeft behoorlijk kwaad bloed gezet onder Hollywoodsterren. Zo liet Bette Midler na de toespraak weten Trump “een liegende zak stront” te vinden.

De vertrekkende president herhaalde in een video zijn onterechte claim dat hij de verkiezingen heeft gewonnen en zei tegen de aanhangers die zich met geweld toegang hadden verschaft tot het Capitool: “We houden van jullie. Jullie zijn heel speciaal.”

Vertrouwen

Ava DuVernay herhaalde die woorden in een tweet om daaraan toe te voegen “aldus Trump tegen zijn terroristen”. Journalist Maria Shriver, de ex-vrouw van voormalig gouverneur Arnold Schwarzenegger en nichtje van John F. Kennedy, liet weten: “Donald Trump moet nu uit zijn ambt verwijderd worden. Hij roept op tot geweld. Hij beschermt de mensen in dit land niet. Hij beschaamt het vertrouwen dat zijn stemmers hem hebben gegeven. Zijn Twitteraccount zou gedeactiveerd moeten worden.”

Black Lives Matter

Sommige sterren trokken een vergelijking met de Black Lives Matter-beweging, die volgens hen veel harder werd aangepakt tijdens de protesten dit voorjaar. “Waarom arresteert de politie deze mensen niet?”, vroeg Debra Messing zich af. “Als ze zwart geweest waren, waren ze nu al neergeschoten.” Mark Ruffalo denkt dat de relschoppers ook anders waren behandeld als het om linkse actievoerders was gegaan: “Dan zou er nu bloed door de straten stromen, terwijl geen van ons bewapend zou zijn.”