Nick Schilder En Simon Keizer 10101602

Nick & Simon hebben geen ruzie, maar ‘de lol is weg’

Nick en Simon beklemtonen dat ze, ondanks dat ze stoppen als duo, geen ruzie hebben. Dat vertelde Nick Schilder maandag in de uitzending van Jinek. Simon Keizer vertelde dat hij het besluit heeft genomen om te stoppen omdat hij geen plezier meer in het optreden heeft.

“We hebben geen ruzie, dat is niet waar”, beklemtoonde Nick. “De media doen hun werk, dat snap ik. Er gebeurt iets en dan wordt er niets gezegd. Dan gaan ze daar een verhaal van maken, ik snap dat dat gebeurt. Maar dat is niet zo.”

Simon twijfelde al sinds eind 2020 of hij nog wel plezier had in het optreden. “Ik ben de initiatiefnemer van de breuk, de lol is weg”, vertelde Simon, zichtbaar geëmotioneerd. De eerste tekenen van twijfel kwamen tijdens de wereldreis die hij in 2020 met zijn gezin maakte. “Tijdens de reis voelde ik ultieme vrijheid, maar ook een blok in mijn maag dat straks het hele riedeltje weer zou beginnen.”

De coronaperiode, waarin Nick & Simon niet konden optreden, vertraagde het besluit een beetje. “Iedereen zei: je mist het optreden vast wel? En uit beleefdheid zei ik ja. Maar van binnen dacht ik: best prettig. Ik ging serieus nadenken: wat gebeurt er nou als Nick & Simon er niet meer zijn? Dat voelde als opluchting.”

Oplosmodus

In december 2020 kaartte Simon het gevoel voor het eerst aan bij Nick. “Hij schoot gelijk in de oplosmodus”, zei Simon. “Ik heb na dat overleg besloten te gaan onderzoeken wat er mis was.” Een volgend ijkpunt was een overleg over de planning voor de komende drie jaar met het artistieke team. “Ik kreeg het benauwd en heb het gevoel toen gedeeld. Het voelde niet goed om dat hele plan nu te maken. Daarop besloten we geen plannen te maken.”

Na de zomer besloot het duo de knoop door te hakken. “We hebben uren gepraat, dat was een heel fijn gesprek”, vertelt Simon. “Nick zei: ik wil je begrijpen, wat voel je? Ik zit op een mooie plek in mijn leven, ik vind het oké, wat je ook beslist. Als de band maar goed blijft. Dat heeft mij erg ontroerd.”

Geen ambitie voor gouden soloplaat

Simon blijft zeker muziek maken na het afscheid van het duo Nick & Simon. Maar “ik heb niet meer de ambitie om solo gouden platen te krijgen of Arena’s uit te verkopen”. Nick is op dit moment “op zoek naar mijn sound. Als wij samen nog actief waren gebleven was dat solo-avontuur gezien als een uitstapje. Nu worden het mijn eerste stappen als solo-artiest! Er zijn veel meer ogen op gericht. Maar ik probeer toch mijn onbevangenheid te houden.”

Beeld: Reni van Maren