Amber Heard wil dat rechter uitspraak in smaadzaak van ex Johnny Depp verwerpt

Amber Heard wil dat de rechtbank in de Amerikaanse staat Virginia de uitspraak in de smaadzaak die haar ex-man Johnny Depp had aangespannen, terugdraait of verwerpt. Volgens de actrice, die afgelopen zomer schuldig werd bevonden en miljoenen dollars aan schadevergoeding moest betalen, zijn er fouten gemaakt in het oordeel door de rechter.

In de eerste plaats had de smaadzaak van Depp volgens de advocaten van Heard überhaupt niet behandeld mogen worden. “Deze zaak had nooit voor de rechter mogen komen, omdat een andere rechtbank al had geconcludeerd dat Depp Heard bij meerdere gelegenheden heeft misbruikt”, luidt de aanklacht die in handen is van entertainmentwebsite Deadline. “De rechtbank had voorrang moeten geven aan die 129 pagina’s tellende beslissing, die volgde op een drie weken durend proces waarin Depp, Heard en 24 anderen getuigden”, menen de advocaten van Heard.

Vrouwenmishandelaar

Hiermee wordt verwezen naar de smaadzaak die de acteur had aangespannen tegen de Britse tabloid The Sun, dat hem in een artikel een “vrouwenmishandelaar” noemde. Deze zaak verloor Depp, omdat de rechter vond dat er geen sprake was van smaad. Hij vond dat onvoldoende was bewezen dat de acteur zijn ex niet had mishandeld. Depp klaagde zijn ex-vrouw opnieuw aan, maar dan in de VS. Hij deed dat daar vanwege een artikel dat zij in 2018 schreef voor The Washington Post. De actrice had het daarin over huiselijk geweld dat ze heeft meegemaakt, al noemde ze de naam van haar mishandelaar niet. Volgens de acteur was het echter overduidelijk dat ze hem bedoelde, ook omdat Heard hem al vaker had beschuldigd van mishandeling. Depp ontkende dat.

Afschrikwekkend effect

Het feit dat Depp de smaadzaak in Londen verloor, maar dit jaar in Virginia in het gelijk werd gesteld, is volgens Heard een slecht teken voor vrouwen die slachtoffer zijn van misbruik en hierover een aanklacht in willen dienen. “Het zal ongetwijfeld een afschrikkend effect hebben op andere vrouwen die willen spreken over misbruik waarbij machtige mannen betrokken zijn.”