×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Even over... What the Health

Even over... What the Health

Column Patty Brard

02.08.2017 -

Op deze zonnige zondag op Ibiza heb ik ondanks het lonkende zwembad toch gekozen om de documentaire What The Health te bekijken op Netflix. Het gaat over voeding in relatie tot gezondheid. Eindelijk iets wat niet gaat over het uiterlijke ideaalbeeld en mensen die op hun 60ste nog paniekerig een soort Doutzen Kroes willen zijn, maar over gezondheid. Of eigenlijk over ongezonde voeding en hoe de industrie, vooral de farmaceutische industrie, veelal gesponsord door de voedingsindustrie, ons liever ongezond lijkt te willen houden.


Dat mag je eigenlijk nooit hardop zeggen, maar documentairemaker Kip Andersen heeft daar maling aan. Nadat hij een soortgelijke film had gezien, heeft Kip zijn eigen leefstijl helemaal omgegooid. De filmmaker en yogaleraar wil ons nu graag wijzen op de veeteelt en de gevolgen daarvan voor het milieu. Inderdaad, het is geen mooi beeld dat hij laat zien.

Ik heb gekeken uit pure nieuwsgierigheid, maar ook omdat Gordon zijn hele leven omgegooid lijkt te hebben naar aanleiding van Kip’s documentaire. Op zijn Facebookpagina roept Gordon jubelend uit: ’Hier doen we het voor!! De waardes voor diabetes behoren tussen de 4.0 en 7.0 te zijn. Door verandering van voeding zijn mijn waardes gedaald van 13.8 twee weken geleden en pieken van 18.0 naar normale waardes van een gezond iemand. Laat dit de motivatie zijn voor diegenen die nog twijfelen. Insulinespuiten in de kast gelegd!’

Je kan toch zeggen wat je wilt van Gordon, maar buiten dat ik hem de best gebekte BN’er vind, heb ik ook zwaar bewondering voor zijn ondernemerschap en, zeker niet als laatste, voor zijn doorzettingsvermogen. Of die mijnheer Kip nou helemaal gelijk heeft of niet, er zijn mensen in zijn documentaire die het allemaal al hadden opgegeven en op een dieet van puur groente na twee weken er weer helemaal bij waren. Fris en fruitig! Het blijft natuurlijk een levenslange zoektocht naar het perfecte dieet, maar in navolging van Kip en Goor ga ik de komende twee weken helemaal veganistisch leven hier op mijn eilandje. Eens kijken hoe me dat bevalt. Ik had ontzettend last van mijn darmen de laatste tijd, dus ben vreselijk aan het doorspoelen met verse gember en kurkumathee. En dan eens kijken of ik anders zou kunnen koken. Dag jamon iberico en dag chuletas de cordero. Kom er maar in, peulvruchten en bruine rijst!

Heb je zelf een vraag voor Patty?

Reacties