Patty Brard

Column Patty Brard

Er is niemand op de Nederlandse televisie die beter een autocue leest dan Beau van Erven Dorens, zelfs Matthijs van Nieuwkerk niet. Die is alleen maar snel, maar struikelt met grote regelmaat. Beau leest minstens net zo snel, maar leest daarbij ook nog eens tussen de regels door, buigt zinnen om en als hij serieus struikelt, biecht hij tijdens het struikelen gewoon op dat hij een eikel is die weleens de fout ingaat.

Hoewel ik hem nog steeds vreselijk mis als collega – hij stapte immers onlangs over van SBS6 naar RTL4­ – ben ik trots op hem en superblij dat het hem bij die zender wel heel goed gaat. Het vernieuwde Boulevard is qua format gewoon goed nu de kinderziektes nagenoeg verholpen zijn. Maar van de drie presentatoren die Boulevard dragen, laat toch niemand het programma zo glad verlopen als Beau. Strak, grappig, cynisch, Beau heeft de touwtjes strakker in handen dan ooit tevoren.

Sinds zijn overstap deed hij zelfs tegen mij redelijk geheimzinnig over een nieuw geheim project waar hij mee bezig was, terwijl we toch met grote regelmaat al gniffelend alle geheimen van het Gooische matras met elkaar doornamen. Maar nu is zijn geheime project dan eindelijk op televisie. Voor The Amsterdam Project volgde hij een jaar lang vijf daklozen die elk met 10.000 euro een nieuw leven mogen beginnen. Het idee komt niet helemaal van hemzelf, maar is geïnspireerd op een soortgelijk experiment van een hulporganisatie in Londen. Het geld geeft daklozen de tijd om te kijken wat ze verder met hun leven willen, zonder dat ze die dagelijkse doorjakkerende druk op hun nek hebben. De integriteit waarmee Beau dit ’hulp’-programma heeft gemaakt, vind ik opzienbarend. Zijn betrokkenheid ( het rode boekje met alle nodige telefoonnummers, inclusief dat van hem), zijn timing (wanneer geef je die 10.000 euro?), de montage (als een van de kandidaten huilt, laat hij het vooral liever niet zien), het geheel doet elk bestaand hulpprogramma verbleken. Dat komt door Beau en hoe hij dit programma tot stand brengt. Door dit programma vind ik eigenlijk dat bijvoorbeeld elke zeurende vrouw over haar slecht klussende man geen recht op hulp meer verdient. Die klus zou zij zonder interventie van de camera ook moeten kunnen klaren. Wat Beau doet, doet er écht toe. Hulptelevisie, maar dan op een nieuwe manier.