×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Column Patty Brard

Column Patty Brard

Even over... Thijs Römer

28.09.2016 -

Ik doe er geen oog minder om dicht, maar Thijs Römer vindt mij dom. Ik heb op tv gezegd dat ik het gek vind dat een acteur, die goed bevriend is met de directeur van RTL Nederland, bij die zender creatief directeur wordt en vervolgens zijn eerste onafgeschreven boekje mag verfilmen. Meestal moet zo’n boekje zich eerst bewijzen, maar in dit geval niet.


Römer is ook producent, hoofdrolspeler én regisseur van de verfilming, Weemoedt geheten. Ik mag daar niets van zeggen, want ik had me eerst inhoudelijk in zijn serie moeten verdiepen. Mea culpa. Ik heb dit gezegd toen de afleveringen nog niet online stonden en ik, net als vele anderen, verbaasd was over de gang van zaken. Ik geloof direct dat Römer zo briljant is als hij zelf beweert, maar als ik de geschiedenis erop na sla, staat een aantal beweringen lijnrecht tegenover elkaar. Zo beweert Römer dat zijn boekje in eerste instantie als script geschreven was, waarna interesse werd getoond door een uitgeverij. Pas toen werd het een boek. Daarna zijn er twee afleveringen van gemaakt voor Videoland en RTL5 en nu gaat hij een vervolg schrijven.

Ik meen me echter te herinneren dat hij bij Late Night vertelde dat hij halverwege het schrijven van een boek was en dat er toen al interesse in de verfilming was. Zelfs Umberto keek daarvan op. Ik mag daar niet van opkijken, want ik werk voor de blaadjes en voor een ’kutprogramma’ zoals Thijs het zo chic noemt.

Ik vind het raar dat verhalen zo maar aangepast kunnen worden en dat wij daar niets van mogen vinden. Ik heb een bijnaam voor dit soort zeurende acteurs met de ziekte van belangrijkheid: actreutels. Acteurs die graag heel serieus genomen willen worden, vooral niets over hun privéleven kwijt willen, maar wel dolgraag hun product willen verkopen en tussen die dingen geen balans kunnen vinden. Het liefst alleen met de Volkskrant praten, om vervolgens die Volkskrant af te zeiken omdat hij kotsmisselijk wordt van het teruglezen van een interview over zijn werk en zijn leven. Zijn leven werd naar eigen zeggen bespottelijk gemaakt, terwijl hij vindt dat hij juist zo’n fantastisch leven heeft. Op NU.nl lees ik dat Thijs inmiddels zelf ook vindt dat hij misschien twee functies te veel bekleedde tijdens het draaien van Weemoedt. Ik vind het verwarrend wat Thijs allemaal vindt, wil en voelt. Ik raad hem aan een paar avonden lekker vroeg naar zijn mandje te gaan en een nieuwe mediabegeleider te zoeken. Het ligt niet altijd aan een ander.

Heb je zelf een vraag voor Patty?

Reacties