×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Column Patty Brard

Column Patty Brard

Even over… KNGF Geleidehonden

02.06.2016 -

Zes jaar geleden kwamen wij aan de Amstel wonen en ik ben er nog altijd heel happy. Elke dag neem ik een omweg om te genieten van de rivier, de mooie huizen, de sporters, de bijzondere energie van het landelijke stukje natuur zo dicht bij het drukke Amsterdam. Al zes jaar rijd ik dan ook langs het KNGF-huis, waar geleidehonden worden opgeleid.


Als groot hondenliefhebber denk ik vaak: ik ga ooit bij ze langs, kijken wat ze precies doen, maar de aanleiding was er nooit. Tot deze week. Ik kreeg het verzoek Mud Masters Vips te presenteren, dat zich inzet voor donaties ter opleiding van de honden. Heel leuk om zo’n programma te doen, maar ik wil dan wel eerst precies weten waarvoor er geld nodig is. Ik word voor veel goede doelen gevraagd en wil alles voor iedereen doen, maar het moet wel iets zijn waardoor mijn hart geraakt wordt. Dus maakte ik een afspraak met de directrice van het KNGF voor een rondleiding, Ellen Greve. Een vrouw naar mijn hart, half hippie, half chic, vriendelijk doch zakelijk. Ze vertelde me over het werk van KNGF en wat de honden allemaal kunnen. Het zijn namelijk niet alleen blindengeleidehonden, ook worden er honden opgeleid voor hulp aan mensen die bijvoorbeeld met geweld in aanraking zijn geweest en niet meer kunnen slapen zonder elke twee uur door een nachtmerrie opgeschrikt te worden. De honden herkennen aan de ademhaling van de persoon dat ze bruut gaan dromen en likken hun baasje liefkozend zachtjes wakker, zodat ze zich omdraaien en vervolgens lekker doorslapen. Ook zijn er mensen die door ziekte aan bed gekluisterd zijn en om de zoveel uur door de hond omgedraaid worden om doorliggen te voorkomen. De honden kunnen de zieke aan- en uitkleden, deuren open en dicht doen, post pakken en zelfs de hagelslag uit de kast. Verder zijn er hondjes die zorgen dat vreemdelingen op gepaste afstand blijven van mensen die door geweld bang voor anderen zijn geworden. Ik ontmoet alle honden die op dit moment in opleiding zijn en wordt verliefd op Kasper. Kasper vergezelt mij bij mijn presentatie van het tv-programma Mud Masters Vips, dat in juli wordt uitgezonden. Mede door Kasper, die deze maand bij een nieuw baasje gaat wonen, ga ik jullie de komende tijd stalken op social media, want mijn lieve buren van KNGF hebben echt geld nodig! Mijn eigen Bibi en Lulu mogen het niet weten, maar ik ben in een paar dagen zo van Kasper gaan houden!

Heb je zelf een vraag voor Patty?

Reacties