Patty Brard

Column Patty Brard

Het mooie van vakantie vind ik dat gevoel dat je overvalt in de taxi naar Schiphol als de chauffeur net zo enthousiast is over je reis als jij. Of hij het nou veinst of niet, om 5 uur ’s ochtends weggebracht worden door iemand die zegt: ’Wat heerlijk voor je, je hebt het verdiend!’ is zo lekker.

Ik vertrek een dag eerder naar Ibiza dan de rest omdat ik daar een feestje heb. Komt mooi uit, kan ik ons gehuurde huis vast gezellig maken, de huurauto ophalen en boodschapjes doen. Op Schiphol staat een immense rij bij de douane. Nou ben ik lid van Privium, een club met eigen douanepost waar je niet hoeft te wachten en een wachtkamer waar je allerlei versnaperingen mag pakken tot je een ons weegt. Of eigenlijk tot je 3 ons meer weegt. Maar ik heb geen nieuw pasje aangevraagd sinds mijn portemonnee geroofd werd. Ik vertel dat aan een beveiligingsmevrouw. ’Loop maar naar hun kantoor, dan krijg je een nieuwe’, raadt ze aan. Helaas, het kantoor blijkt dicht en ik sluit weer achteraan in de rij. Dan krijg ik een knipoog van de beveiligingsmevrouw, ze wenkt me naar de Priviumrij en binnen 3 minuten sta ik aan de koffie achter de douane. Heerlijk!
Bij de gate zit een enthousiast gezelschap jongelui dat met mij op de foto wil. Ik vraag me af wie me daarop gaat herkennen, want het is 6 uur ’s ochtends en mijn onopgemaakte gezicht verraadt een jaar hard werken. Maar goed, om die lieverds een plezier te doen zet ik mijn mooiste glimlach op. De grondstewardess van Vueling ziet het en zegt: ’Lief dat je dit doet, maar dat wil je niet de hele reis, dus ik heb je op een prioritystoel op rij 1 gezet.’ Ik kan haar wel kussen.
Na aankomt op Ibiza blijkt het een hele klus de gereserveerde huurauto te bemachtigen, met enorm lange wachtrijen en dit keer geen aardige mevrouwen. Ik neig chagrijnig te worden. Mijn telefoon gaat: ’Hi Pat, met Yolanthe. Wes en ik zouden het leuk vinden als jullie naar ons 5-jarig huwelijksfeest komen in ons nieuwe huis hier op Ibiza!’ Ik kan haar wel zoenen. Moraal van het verhaal: Geniet altijd van vriendelijke mensen die je pad kruisen als je reist. En geniet van jullie vakantie, lieve mensen, jullie hebben het allemaal verdiend!