Patty Brard

Column Patty Brard

Voorheen Bruce Jenner, stiefvader van Kim Kardashian en voormalig wereldkampioen en Olympisch kampioen tienkamp, besloot een paar jaar geleden verder als vrouw door het leven te gaan. Dat zeg je nou zo makkelijk, maar waar uit de kast komen qua homoseksualiteit vaak nog steeds een onoverkomelijke drempel is, kan ik me zo voorstellen dat dit ongeveer onmogelijk is om mee naar buiten te komen. Een stoer sportverleden, een vrouw waar hij jaren gelukkig mee was en bovendien onderdeel van een van de best bekeken reallifesoaps, Keeping Up With The Kardashians. Ga er maar aan staan.

Het deed mij denken aan een aflevering van het programma Brard Gaat Extreem, die ik in San Francisco maakte over transgenders. Ik verbleef in een huis met 10 vrouwen die allemaal het proces van man worden doorliepen. Het was een heftige tijd. Vooral omdat ze me vertelden dat in Amerika dat proces heel moeilijk was. Hormonen kreeg je pas als je beloofde dat je, als je eenmaal man geworden was, niet homoseksueel zou worden. Aangezien transseksualiteit niets van doen heeft met je seksuele voorkeur kan je dit nooit van tevoren beloven. En dus werden de hormonen op de zwarte markt gekocht. Levensgevaarlijk natuurlijk. Zij wilden allemaal graag naar Nederland, omdat de medische wetenschap maar ook de tolerantie zo veel verder was hier.  
Ik weet ook nog goed dat Kelly van der Veer bij mij te gast was in een talkshow. Ze was toen nog Ferry en kwam samen met haar moeder vertellen dat ze Kelly ging worden. Ze is inmiddels Kelly en dolgelukkig met een mooie vriend. Toch wordt ze nog steeds geplaagd door bekrompenheid van de medemens. Types die haar vriend via social media treiteren dat hij nooit vader zal worden bijvoorbeeld. Heel makkelijk en heel naar. Zo tolerant zijn we hier dus ook niet altijd. Juist daarom vind ik Caitlyn Jenner de stoerste Amerikaanse ooit. Chapeau voor het wereldwijde lef dat zij getoond heeft om haar hart te volgen, zeker in een land als Amerika, waar het homohuwelijk nog niet eens overal geldig is. Caitlyn ziet er beeldig en gelukkig uit. Zij krijgt bijna 5 miljoen euro voor haar realityserie getiteld I Am Cait, waarin haar weg van man tot vrouw gevolgd wordt. Verdiend, vind ik, want dit is pas een realityserie met een maatschappelijke boodschap!