Placeholder

Column Patty Brard

Op 29 november 2013 schreef ik al eens over een jongetje dat ik nauwelijks kende, maar die vanwege zijn zeldzame vorm van kanker, neuroblastoom, naar Philadelphia moest voor een behandeling die in Nederland niet mogelijk was. Daar was geld voor nodig en dat hebben we ingezameld.

Ik ben van een duikplank gesprongen in het programma Sterren Springen en heb alle sms-opbrengsten aan hem gedoneerd. We hebben daarna een benefietavond gedaan met alle deelnemers. Er vormde zich een leger van ferme strijders om Riddertje Reinout heen en hij ging naar Amerika. En kwam als nieuw terug! Een dag later vergezelde hij mij met zijn lieve zus Fleur en zijn ouders naar de première van de Sinterklaasfilm waar ik een rolletje in had. Het was gek, ik kende zijn familie eigenlijk beter dan Reinout. We werden wel een soort vriendjes die dag. Het was een gekke dag, want op de kop af was het 9 jaar geleden dat mijn broertje overleed aan de gevolgen van zijn pancreastransplantatie en ook nog eens de dag die door Villa Joep tot nationale neuroblastoomdag was uitgeroepen. Het werd voor mij een dag om nooit te vergeten.
Reinout is nu 9 jaar oud. Kort geleden vierde hij nog zijn feestje, inmiddels ligt hij weer in het ziekenhuis. Door de chemo is zijn beenmerg aangetast en nu heeft hij een beenmergtransplantatie nodig. Er werd gezocht naar een donor. Keihard was de klap voor Fleur toen ze hoorde dat zij geen match was. Antoine en ik boden ons aan, maar dat bleek niet zo eenvoudig te liggen. Je kunt je als buitenstaander niet zomaar specifiek voor iemand laten testen. De donor voor Reinout is inmiddels gelukkig gevonden en hij wordt nu klaargestoomd voor transplantatie. Hij zal zeker 6 weken in afzondering moeten blijven. De familie is pas terug uit Curaçao, waar ze volgens eigen zeggen ’nog wat mooie herinneringen gemaakt hebben samen.’ Reinout heeft, als de transplantatie slaagt, zo’n 20% kans op overleven. Ik heb twee vragen aan jullie: zouden jullie hem een kaartje willen sturen? Oma Yvon had hetzelfde idee als ik, lees maar hieronder. En zouden jullie als je een keer wat centjes overhebt een donatie willen doen aan KiKa voor onderzoek naar kinderkanker. Bij ons thuis branden de kaarsjes. Dag en nacht. Zet hem op, lieve kleine Ridder!