Patty Brard

Column Patty Brard

De opnames van Bonje Met De Buren zijn afgerond. Het verliep niet altijd even soepel. Het werkt zo dat de ene buur ons schrijft en wij bij de andere onverwacht aanbellen om bemiddeling aan te bieden. En niet iedereen is enthousiast als er plots camera’s voor de deur staan, dus het kan weleens op een keiharde ’geen haar op mijn hoofd die dit op televisie gaat uitpraten!’ uitdraaien. Bovendien zit de zaak vaak anders in elkaar dan je verwacht, omdat je niet bij beide buren op voorgesprek gaat.

Zo stuitten wij een bejaarde moeder met een dochter van 50 (nog thuiswonend) die last hebben van de Antilliaanse bovenburen. De Antilliaanse blijkt bij aanbellen een lieve schat, die geen uitweg meer in haar leven ziet. Ze zit in een vervuild huis met drie opstandige kinderen, ondergaat chemotherapie en heeft huurachterstand. Bovendien treffen we in een slaapkamer vier matrassen op de grond aan, waar de familie gezamenlijk op blijkt te slapen. Toch zijn ze blij met mijn komst. Waarom? Omdat ze gek worden van de benedenburen. Huh? Die hadden ons toch juist geschreven? Bij navraag blijken moeder en dochter de dood van de heer des huizes, acht jaar geleden, nog steeds niet te hebben verwerkt. Elke avond wordt zijn stoel voor de tv gezet, met zijn bril erop, zijn zegelring enzovoort. ’s Nachts wordt er heel hard gehuild om papa. Waar de buurkinderen zo bang van worden dat ze alleen nog maar bij mama willen slapen. De haat is groot, de muren dun. Een nieuw vloertje is hier niet genoeg.
In onze eerste aflevering op 26 april: twee families kopen één huis, dat gesplitst wordt. Daarbij zijn ze vergeten de energiemeters te splitsen en loopt de riolering over in het laagst gelegen huis. Buurman 1: ’Ik sta tot mijn knieën in hun stront. Ik betaal de elektriciteit niet meer als zij niet de helft van de nieuwe rioleringsbuizen betalen.’ Buurman 2 in hoger gelegen huis: ’Ik heb geen last van de riolering en hij betaalt zijn elektriciteit niet!’ Kortom, bloedbonje. Ook hier heeft interventie van politie en buurtbemiddelaar geen nut gehad, inmiddels lopen er bodyguards op het erf. Het is een van de meest interessante televisiemissies die ik ooit uitgevoerd heb, maar wat een job! Hoop dat jullie kijken, het is echt de moeite waard!