Patty Brard

Column Patty Brard

Soms heb je weleens van die ontdekkingen die je van de daken wilt schreeuwen, simpelweg omdat ze zo uitmuntend zijn dat je vindt dat iedereen ervan zou moeten weten. Al dagen word ik als groot fan van asperges gekweld doordat ze of nog veel te duur zijn bij mijn toch al niet goedkope groentejuwelier of nog niet verkrijgbaar in restaurants. Het is te koud geweest. Onze Bonje Met De Burenkaravaan ging afgelopen weekend naar het Limburgse Simpelveld, dus ergens in die drie draaidagen moesten we toch wel tijd hebben een bordje asperges te scoren?

De gedachte aan ’het witte goud’ alleen al maakte van de lengte van de draaidagen en het verre rijden ineens geen probleem meer. Nou, ECHT niet, ook in Limburg was het te koud geweest. Gedesillusioneerd reed ik na drie dagen filmen ’s avonds de A2 op en belde Antoine wat we nog in de vriezer hadden als avondeten. Tot ik bij afslag 40 bij Kelpen ineens een bord zag: ’Asperges en aardbeien.’ Ik kon mijn stuur niet bedwingen en zo kwam ik ineens bij een boerderij met een winkel aan huis, waar een supervriendelijke mevrouw mij uitlegde dat zij wel asperges te koop had omdat zij ze op vloerverwarming kweken. Binnen no time zat ik haar eigengemaakte worst te proeven met de knapperige augurken die ze zelf inlegde, zodat ze veel knapperiger waren dan andere augurken. Afijn, vier tassen boodschappen en drie foto’s voor de winkel verder (Danny de Munk en Fransie Bauer hingen ook op de ijskast) bleek dat ze geen pinautomaat had en ik geen cash. ’Helemaal niet erg, schat, maak het morgen maar over.’ Wat een wereldwijf! Ik weet niet meer hoe de boerderij heet, maar het is bij die roodwitblauwe vlag bij afslag 40 vanaf Maastricht. Wij hebben er dit weekend twee kilo van de lekkerste asperges doorheen gejast, met botersaus, beenham en ei, en vanochtend de lekkerste aardbeien met muesli en chiazaad (voor het idee) voor het ontbijt genomen. En vanmiddag een bakkie aspergesoep uit Kepen, ook overheerlijk! Morgenochtend ga ik eerst even naar mijn ruggengraat zoeken en dan weer naar mijn andere ontdekking van het jaar op de Willemsparkweg in Amsterdam: The Cold Pressed Juicery!