Patty Brard

Column Patty Brard

Er hangt een donkere wolk over ons land. Een wolk van verdriet, woede en ongeloof. Sinds vlucht MH17 neergehaald werd, is er onrust. Mensen op social media zijn onaardig tegen elkaar. Als je zegt dat je meevoelt met de nabestaanden of dat het ongeval dichtbij komt, wordt daarop woest gereageerd door Youp en vaderland.

Iedereen vindt iets en is het daardoor a priori niet met elkaar eens. Maar wat we allemaal willen, is dat u uw belofte houdt, mijnheer Rutte. De onderste steen zou boven komen en u zou niet rusten tot de daders van dit onrecht veroordeeld zijn. Recht uw rug en ga ervoor. Ik vond deze brief op internet, van een tiener die namens ons kleine landje spreekt. Ik wil deze u en de rest van Nederland niet onthouden.

 

Beste Mark Rutte,

Waarom vraag je Poetin om veiligheid in het rampgebied? Rusland is onbetwist onderdeel van het conflict en (in)direct betrokken bij deze aanslag. Poetin wil niets liever dan zwarte dozen, afweergeschut en ander bewijsmateriaal naar Moskou transporteren. Het is onacceptabel dat sieraden, paspoorten, vliegtuigonderdelen en bovenal lichamen van slachtoffers verdwijnen. Ik ben van mening dat Nederland zelf onderzoekers, journalisten en familie van de slachtoffers moet kunnen laten afreizen, zonder dat de veiligheid van deze mensen op het spel staat. 

Kijk naar hoe Poetin dit zou doen; stuur het leger mee om je eigen burgers te beschermen. Dat is namelijk hoe dit conflict ooit begon, toen Poetin Russische burgers op de Krim wilde beschermen. Het wordt tijd dat jij onze burgers nu tegen de Russische separatisten beschermt. 

Jij zei: 'Ik zou niet weten wie ik anders moet bellen. Hij (Poetin) heeft de meeste invloed. Het is daar 35 graden. Deze lichamen moeten geborgen worden.' Bel dan niet Poetin om hem om veiligheid te vragen. Je kan Jeanine Hennis-Plasschaert bellen en daarmee maak je 'ons' niet afhankelijk van de 'woorden' van Poetin. Stuur je eigen mensen mee om veiligheid te garanderen. We vragen je om onze burgers 'veilig' terug te brengen. Alvast bedankt, namens Nederland. 

Dit is alles wat we willen, mijnheer Rutte, we willen geen oorlog, maar gerechtigheid. Maak waar wat u beloofd heeft.