Patty Brard

Column Patty Brard

Ik voelde dat Nederland het duel tegen Mexico zou gaan winnen. Oké, ik voorspelde een einduitslag van 3-0, maar voorzag een grote rol voor Wesley Sneijder. Nu hebben we Wes nog niet echt zien schitteren, dus je hoeft geen paranormale Barbie te zijn om te voorspellen dat dat eraan zat te komen.

Ik voorspelde ook een spannende wedstrijd, maar het had best een tandje minder gemogen. Ik heb zitten bidden op het toilet, onze lieve Heer gesmeekt om een wonder. Terwijl in mijn gezelschap de typisch Hollandse negatieve houding overheerste: ’Het is gebeurd, zonder Nigel de Jong gaan we het niet redden, wat een vreselijke speler die Verhaag en wat is die Wesley Sneijder toch slecht’, ging ik voor het scherm op mijn knieën. En daar was ie dan. De verlosser van het Nederlands elftal. Met wegcijferwoede, kracht en liefde tegelijk bleek Wesley de man die ik om die eigenschappen zo compleet vind. En daar was ook de blozende Klaas Jan Huntelaar, die op het cruciale moment er 2-1 van wist te maken. De afgelopen dagen zag ik onze Louis van Gaal werken met ons elftal. (Het is ineens weer ONS toch?) Klagend over de pers, als altijd. ’Tja, vraag het de Nederlandse kranten maar, die weten het toch allemaal zo goed?’

Op zijn slippers met witte sokken, kijkend hoe de zon verloopt in Fortaleza en bewerend dat Martins Indi nog lang niet kon spelen vanwege een hersenschudding. 

Louis heeft ons zwaar in het ootje genomen. De pers, het publiek, maar vooral de tegenpartij. Hij liet Verhaag de eerste hitte opvangen, Martins Indi speelde, hij veranderde halverwege van opstelling, hij maakte fantastische keuzes om tot deze briljante apotheose te kunnen komen. Lieve Louis, wat ben jij een god! Je hebt iedereen bespeeld en intussen heb je ons gepaaid en de pers genaaid. Je hebt  bewezen dat die bibliotheek met boeken over psychologie meer zijn dan een hobby. Je psychologische inzicht is net zo belangrijk gebleken als je technische kunnen. Laat Louis een voorbeeld voor ons allen zijn: als je iets wilt bereiken in het leven, kan het. Focus op je goal en ga ervoor. En laat niemand je van je pad brengen. Op naar die WK-beker. Je verdient hem, Louis, meer dan wie dan ook!