Patty Brard

Column Patty Brard

Nog een maandje en dan is het weer tijd voor het Eurovisie Songfestival. Persoonlijk denk ik dat wij het rustig krijgen na de Songfestivalstorm, want hoewel ik groot fan van Waylon en Ilse DeLange ben, denk ik, met alle respect, dat The Common Linnets onopvallend het festival zullen betreden en net zo onopvallend weer vertrekken.

Je wordt nou eenmaal niet van je voeten geblazen door hun voortkabbelende liedje. Bij de weddenschappen kan men 100 euro verdienen als je 1 euro op de Nederlandse inzending inzet. Dat belooft niet veel goeds.

Wie al een slordige maand alle internationale aandacht op zich heeft weten te vestigen, is de Oostenrijkse inzending, Conchita Wurst. Conchita, geboren als Thomas Neuwirth, is een travestiet met een baard, een beeldige avondjurk en een dijk van een stem. Gooi daar een liedje bij dat de kracht van een nieuwe titelsong van een James Bondfilm heeft en ziedaar: een ster is geboren. 

De Armeense inzending Aram MP3 maakte een aantal homofobe opmerkingen en vroeg zich hardop af hoe hij met zoiets als Conchita hetzelfde podium kan delen. Dat wij Nederlanders daar niet van gediend zijn, is afgelopen weekend op het Eurovision Concert in Amsterdam wel gebleken. Aram deed het incident af als een grapje, maar werd keihard uitgefloten. Wurst: ’Het schijnt dat Aram wil dat ik een vrouw ben. Maar ik kan hem dit laten weten: ik ben een hardwerkende vrouw een enorme luie man in mijn vrije tijd en dat zal niet veranderen. Als Aram Mp3 dat moeilijk vindt om te begrijpen, dan wil ik het hem graag haarfijn in detail uitleggen.’ 

Dat gesprek schijnt inmiddels plaats gevonden te hebben en de publiciteitsmachine van Conchita dendert weer geducht verder. Ze deed hier in Nederland een superoptreden bij Carlo en Irene, zong als een ware Marilyn Monroe ook nog even Happy Birthday voor de jarige Patricia Paay en is inmiddels ook al aan het werk als model voor topontwerper Jean Paul Gaultier. Conchita heeft aan vele talentenjachten in Oostenrijk meegedaan. Nooit echt iets gewonnen. Ik weet niet of ze het Eurovisie Songfestival kan winnen, er moeten tenslotte nog meerdere landen a la Armenië stemmen. Maar ik voorspel een top 3-notering voor Conchita en een verdiende internationale carrière!