Charly Luske

Tanja Jess leerde wijze lessen tijdens relatietherapie

Ruim een jaar geleden bevestigde Tanja Jess dat haar relatie met Charly Luske in zwaar weer terecht was gekomen toen onlineprogramma Roddelpraat aan het licht bracht dat hij “berichten” had uitgewisseld met een andere vrouw. Het stel ging in relatietherapie en daar hebben ze meerdere wijze lessen geleerd, legt Tanja uit aan Weekend.

Tijdens de therapiesessies realiseerde Tanja (56) zich dat ze niet alleen aan haar relatie, maar ook aan zichzelf moest werken. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat je je blijft ontwikkelen. Sommige mensen zeggen: ik ben zoals ik ben, neem me maar zo. Dat is een gemiste kans. Ik blijf aan mezelf werken om te groeien. Zoals beter leren communiceren. Vaak weet je bepaalde dingen van jezelf wel, maar heb je niet altijd door wanneer je ze doet. Zo kan ik verbaal best pittig zijn en daar moet ik voorzichtig mee zijn.”

Doorsudderen

Inmiddels is de therapie afgerond, maar de ontwikkeling “suddert door”. De belangrijkste les? “Dat je ophoudt met denken dat je de ander kunt veranderen. Dat kunnen ze alleen zelf, als ze dat willen. Als iemand steeds zegt wat je verkeerd doet, voelt dat heel naar. Je krijgt dan de neiging om te zeggen: ’Maar jij doet dat en dat verkeerd.’ Of: ‘Nee, jij dan.'”

Kritiek

Op een andere manier in gesprek met elkaar gaan, maakt het makkelijker om objectiever naar elkaar te luisteren en ook naar je eigen aandeel te kijken, stelt Tanja. “Of het nu Charly is of iemand anders die mij kritiek geeft, ik probeer daar wat mee te doen. Ook al vind ik het in eerste instantie onzin, dan denk ik er toch over na. Zit daar iets van waarheid in? Kan ik daar iets mee? En soms is dat ook gewoon niet zo.”

Lees dit hele interview en nog véél meer in Weekend nummer 41, nú in de winkel. Of lees ‘m online. Liever bestellen? Dat kan hier.