Ali B Rechtbank Zedenzaak

Ruperti en advocaat Ellen ten Damme: gesprek niet intimiderend

Advocaat Michael Ruperti erkent namens Ali B te hebben gebeld met de advocaat van Ellen ten Damme. Hij heeft zich “onvoldoende gerealiseerd” dat zijn telefoontje intimiderend kon overkomen op de zangeres, die zegt in 2014 verkracht te zijn door de rapper. Dit laten Ruperti en slachtofferadvocaat Ruth Jager zaterdag weten in een gezamenlijke verklaring, waarin ze benadrukken “dat het bewuste gesprek niet op een dwingende of zelfs op intimiderende wijze heeft plaatsgevonden”.

In de verklaring bevestigt Ruperti dat hij de advocaat van Ellen ten Damme heeft gebeld op verzoek van Ali B, die afgelopen week terechtstond voor verkrachting van de zangeres. Jager maakte dit vrijdag bekend tijdens haar betoog in de zedenzaak. Ze opperde daarin dat Ruperti haar namens Ali B gezegd had dat het beter voor Ten Damme zou zijn als ze haar verklaring in de zedenzaak zou intrekken. Dit leidde onmiddellijk tot opschudding, omdat Ruperti dit op LinkedIn tegensprak.

“De reden dat mr. Ruperti contact opnam met mr. Jager was dat hij een complexe strafzaak vlot wilde trekken. Hij heeft dit gedaan met de beste bedoelingen, en heeft daarbij niemand onder druk willen zetten”, schrijven de advocaten in hun statement.

Lees ook: Advocaat Ten Damme: advocaat Taghi benaderde mij namens Ali B

Geen aangifte

Ten Damme verklaarde bij de politie over een verkrachting in Marokko in 2014. Ze deed geen aangifte, maar het OM besloot om de rapper er toch voor te vervolgen. Het OM eiste vrijdag een celstraf van drie jaar tegen de rapper voor twee verkrachtingen en twee aanrandingen van in totaal drie vrouwen.

Lees ook: Ellen ten Damme tegen Ali B: ‘Dit gedrag moet stoppen en dit is de enige manier om dat duidelijk te maken’

“Dat zijn verzoek intimiderend op Ellen ten Damme, de cliënt van Jager, over zou kunnen komen, heeft Ruperti zich onvoldoende gerealiseerd omdat hij niet bekend was met de inhoud van het procesdossier”, schrijven de advocaten. Dat is ook niet in hun gesprek aan de orde geweest, stellen ze. “Ruperti is zich dan ook niet hiervan bewust geweest.”

Lees ook: Advocaat Ali B ziet onvoldoende bewijs voor verklaring Ten Damme

Reactie advocaat Ali B

Advocaat Bart Swier, die Ali B bijstaat in de zedenzaak van de rapper, benadrukt dat zijn cliënt nooit aan een andere advocaat heeft gevraagd ervoor te zorgen dat de verklaring van Ellen van tafel ging. “Niets van die strekking”, zegt Swier in zijn reactie. Hij noemt dit een “beschadigende mededeling” voor zijn cliënt. Jager blijft erbij dat haar betoog vrijdag in de rechtbank een juiste weergave van het gesprek was en zegt dat dit ook de essentie is van het persbericht dat ze met Ruperti naar buiten bracht.

Volgens Swier had Ali B had via Ruperti aan Jager gevraagd te reageren op een mediationverzoek dat Swier had ingediend. “Niets meer”.