Kate Catherine The Royal Family Attend The "together At Christmas" Carol Service

Persbureau AFP en CNN controleren eerder verspreide beelden Catherine

AFP en CNN gaan foto’s die eerder aan het Franse persbureau verstrekt zijn door prinses Catherine en prins William opnieuw controleren. Dat laat woordvoerders weten naar aanleiding van een foto van Catherine en haar kinderen die de prinses zelf bewerkte.

“We zijn nu bezig met het opnieuw controleren van alle foto’s die ons tot nu toe door Kensington Palace zijn verstrekt en die momenteel nog op ons platform staan”, zegt de woordvoerder van AFP. “AFP voelde zich genoodzaakt de foto te verwijderen om het vertrouwen van zijn abonnees te behouden en de transparantie voor het publiek te behouden. Vooral in een samenleving waar gemanipuleerde afbeeldingen wijdverspreid zijn.”

Lees ook: Prinses Catherine reageert op verwarring: ‘Experimenteer soms met Photoshop’

CNN noemt de aanpassingen van Catherine “onacceptabel”. “Bij redactionele fotografie passen fotojournalisten en redacteuren vaak de belichting of kleurbalans van een foto aan om de scène nauwkeuriger weer te geven. De meeste nieuwsorganisaties, waaronder CNN, vinden het onacceptabel de pixels van een foto te veranderen of manipuleren. Als je dat doet, verander je de realiteit van de situatie die de foto moet documenteren”, aldus CNN.

Excuses

Verscheidene nieuwsorganisaties en persbureaus als AFP plaatsten de foto in eerste instantie, maar trokken die later terug toen bleek dat het beeld gemanipuleerd was. Catherine bood haar excuses aan in een bericht op social media. “Zoals zoveel amateurfotografen doen, experimenteer ik soms met het bewerken”, zei ze.

Wazige hand

De foto van de vrouw van prins William met hun kinderen George, Charlotte en Louis was de eerste die door het Britse koningshuis werd gedeeld sinds zij in januari naar het ziekenhuis moest voor een buikoperatie. Op het beeld was te zien dat een deel van de mouw van prinses Charlotte ontbreekt, is de hand van Catherine wazig en lijkt er iets mis te zijn met de rits van haar vest.

Middelvinger weg

Het is niet voor het eerst dat er twijfels waren over aanpassingen van beelden die door de Britse koninklijke familie verspreid werden. Afgelopen december leek bijvoorbeeld bij prins Louis een middelvinger te ontbreken op het kerstportret dat verspreid werd van het gezin van William en Catherine.

Catherine is zelf beschermvrouwe van The Royal Photographic Society, een liefdadigheidsinstelling die mensen wil leren over fotografie.

Tip van de redactie

In De Palace Papers duikt Tina Brown, voormalig hoofdredacteur van Vanity Fair en The New Yorker, diep in de intriges van de koninklijke familie. Ze onthult de wederopstanding van Camilla, de stormachtige entree van Kate en Meghan en belicht de strubbelingen binnen The Firm. Een onmisbare blik achter de paleismuren. Voor meer informatie klik op onderstaande button.