Amsterdam Castpresentatie The Mousetrap

Rick Engelkes diep geraakt door ophef over teveel aan coronasteun: ‘Ergste jaar uit mijn leven’

Rick Engelkes vond het vreselijk dat hij lange tijd werd weggezet als “sjoemelaar” omdat hij veel te veel coronasteun had gekregen. “Ik heb er nachten van wakker gelegen. De stress ging ook in mijn lijf zitten. Het was het ergste jaar uit mijn leven”, zegt de theatermaker in een interview met het AD.

“De gekste dingen werden over mij gezegd: dat ik het geld in eigen zak had gestopt, er een huis in Amsterdam van had gekocht en een soort Sywert van Lienden van de cultuursector was. Ik had soms moeite om de Albert Heijn in te lopen. Ik dacht dat mensen naar me keken”, stelt Engelkes, die met zijn bedrijf ruim 3,7 miljoen moest terugbetalen.

Eer en geweten

Dat vooral hij erop werd aangesproken heeft Engelkes “heel diep geraakt”. “Ik voelde me als iemand die onterecht wordt veroordeeld, maar er was geen John van den Heuvel die uitzocht hoe de zaak écht in elkaar stak.” Volgens Engelkes was de subsidie “met eer en geweten” aangevraagd maar bleek uiteindelijk dat het musicalproject rondom Willem van Oranje niet onder de regels viel.

‘Paar ton’

Eerder deze week werd bekend dat Engelkes niet meer aan de musical meewerkt na “een wezenlijk verschil van inzicht” met zijn zakenpartner. Zelf stak de voormalig acteur “een paar ton” in het project. Als bedenker van de musical kan hij dat later terugverdienen als de musical een succes wordt.