Joost Klein Gettyimages 2053044359

Europees onderzoeksbevel voor extra verhoren in zaak Joost Klein

De Zweedse officier van justitie Fredrik Jönsson heeft donderdag een Europees onderzoeksbevel naar Nederland gestuurd, waarin hij verzoekt om een aantal verhoren te doen in de zaak rond Joost Klein en het Eurovisie Songfestival. Dat zegt Jönsson in gesprek met de Zweedse krant Aftonbladet.

Eerder verzocht de advocaat van de 26-jarige Klein, die tijdens het songfestival in Malmö werd JEuropees onderzoeksbevel voor extra verhoren in zaak Klein, om extra verhoren in Nederland. “Het gaat om een aantal mensen”, zegt Jönsson. “Ik kan niet zeggen hoeveel, anders dan dat het meer dan één persoon is. Sommige mensen moeten erbij zijn geweest toen dit incident plaatsvond.” Jönsson vertelt niet wanneer de verhoren plaatsvinden.

Lees ook: Joost Klein eist nieuwe getuigenverhoren

Klein werd in mei gediskwalificeerd tijdens het songfestival nadat hij volgens omroep AVROTROS “een dreigende beweging” naar een vrouw had gemaakt. Ze had Klein gefilmd terwijl herhaaldelijk zou zijn afgesproken dat zij dat niet zou doen. AVROTROS noemde de maatregel van songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU) “heel zwaar en disproportioneel”. Begin deze maand maakte AVROTROS bekend nog niet zeker te weten of Nederland volgend jaar meedoet aan het songfestival.

Eerder werd een voorlopige procesdatum vastgesteld voor begin juni. Wanneer de zaak nu dient, is onduidelijk.