Richard Roundtree 11th Annual Action Icon Awards

Shaft-acteur Richard Roundtree (81) overleden

Richard Roundtree, de acteur die in 1971 wereldberoemd werd door de titelrol in de film Shaft, is dinsdag overleden in zijn huis in Los Angeles, melden diverse media. De oorzaak was alvleesklierkanker, zei zijn manager. Roundtree, een van de eerste zwarte actiehelden op het witte doek, was 81.

De actiefilm Shaft maakte overigens niet alleen Roundtree beroemd. De gelijknamige titelsong, uitgevoerd door Isaac Hayes, won in 1973 de Academy Award voor het beste originele nummer. Het nummer omschreef hoofdpersoon Shaft als “een seksmachine voor alle chicks”.

Na Shaft maakte Roundtree met Charlton Heston en Ava Gardner deel uit van de all-star cast van de rampenfilm Earthquake (1974). En hij speelde naast Clint Eastwood en Burt Reynolds in City Heat (1984). Een van zijn laatste grote filmrollen was die van officier van justitie in Seven (1995).

Desperate Housewives

Roundtree maakte ook uitstapjes naar het kleine scherm. Zo verscheen hij in zestig afleveringen van de soapserie Generations (1990) en speelde hij een privédetective in vijf afleveringen van Desperate Housewives (2004).

Beeld: Getty Images