Russell Brand An Evening With Russell Brand At Esquire Townhouse With Dior

Russell Brand door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag

De Britse komiek en acteur Russell Brand wordt door verschillende vrouwen beschuldigd van verkrachting, aanranding en emotioneel misbruik. Dat zou hebben plaatsgevonden in een periode van zeven jaar. Dat stelt een onderzoek van The Sunday Times, The Times en Channel 4 Dispatches. Brand ontkent de aantijgingen en zegt dat zijn relaties vrijwillig waren.

Vier vrouwen hebben een melding gemaakt van aanranding tussen 2006 en 2013, onder wie een vrouw die beweert destijds 16 jaar te zijn geweest. Hij zou onder meer ooit zijn penis in haar keel hebben geduwd, waardoor zij geen lucht meer kreeg. De vrouw moest hem in zijn maag stompen om hem te laten stoppen, zegt ze. Een tweede vrouw stelt verkracht te zijn in zijn huis in Los Angeles.

Een derde vrouw meldt dat Brand haar seksueel misbruikt heeft en met juridische stappen dreigde als ze haar verhaal met iemand deelde. Ook de vierde vrouw stelt seksueel misbruikt te zijn door Brand en zegt dat de acteur haar fysiek en emotioneel mishandelde. Brand was in de periode waarin de incidenten zouden hebben plaatsgevonden werkzaam als onder meer presentator bij BBC Radio 2 en Channel 4.

Fysiek en emotioneel misbruik

Andere vrouwen beschuldigen de acteur en komiek van onder meer fysiek en emotioneel misbruik en seksuele intimidatie.

De komiek kreeg acht dagen om te reageren op de beschuldigingen. Advocaten van Brand lieten weten niet te willen reageren, omdat de kranten een “grote litanie van vragen” hadden gesteld en, zo is in het stuk te lezen, omdat de kranten er voor hadden gekozen namen van de vrouwen deels niet vrij te geven. De advocaten spraken van een vooropgezette strategie met als doel Brand schade toe te brengen. Brand zou ook geloven dat er een “zeer verontrustende agenda achter dit alles zit.”

Verklaring op Youtube

Brand kwam zaterdag, voor publicatie van het stuk, met een verklaring op YouTube, waarin hij aangaf de beschuldigingen aan zijn adres te ontkennen. Zijn agentschappen hebben de naam van de acteur zaterdag van hun site verwijderd. Brand zou zaterdagavond een uitverkochte show voor 2000 mensen moeten spelen in Londen.

Beeld: Getty Images