Jimmy Fallon The 2022 Met Gala Celebrating "in America: An Anthology Of Fashion" Arrivals

Medewerkers klagen over grensoverschrijdend gedrag Jimmy Fallon

Verschillende huidige en oud-medewerkers van The Tonight Show beschuldigen presentator Jimmy Fallon van grensoverschrijdend gedrag. Achter de schermen van de populaire Amerikaanse tv-show zou al jaren sprake zijn van een “giftige werkomgeving”, vertellen zij tegen Rolling Stone.

De gespannen en “behoorlijk sombere” sfeer zou voornamelijk door Fallon komen en door de steeds wisselende teams van leidinggevenden. In de afgelopen negen jaar versleet The Tonight Show liefst negen showrunners (programmaleiders) die volgens de klokkenluiders allemaal niet wisten hoe ze ‘nee’ moesten zeggen tegen de presentator. Sommige klagers zeggen dat ze gekleineerd en geïntimideerd werden door hun bazen en Fallon zelf.

Uitbarstingen

Medewerkers zeggen ook dat ze bang waren voor de “uitbarstingen” van Fallon en zijn daarbij horende onvoorspelbare gedrag. Ze uitten hun zorgen bij HR, maar de problemen bleven aanhouden. Zeven voormalige werknemers zeggen zelfs dat ze mentale problemen hebben gekregen nadat ze voor de show waren gaan werken. Sommigen verlieten uit eigen wil de show en anderen beweren dat ze zijn ontslagen.

Topprioriteit

NBC, de zender die The Tonight Show maakt, zegt in een reactie tegen Rolling Stone dat een “respectvolle” omgeving “topprioriteit” is. “Zoals op elke werkplek, hebben we medewerkers gehad die problemen aankaartten; die zijn onderzocht en waar nodig is actie ondernomen. We moedigen werknemers die het gevoel hebben dat ze gedrag hebben ervaren of waargenomen dat niet in overeenstemming is met ons beleid altijd aan om hun zorgen te melden, zodat we het kunnen aanpakken.”

De situatie van The Tonight Show doet denken aan de onthullingen over De Wereld Draait Door vorig jaar. Toen berichtte de Volkskrant over vermeend grensoverschrijdend gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk en een angstcultuur achter de schermen.