Lost Gettyimages 53178465

Makers Lost beschuldigd van racisme en ‘giftige’ werksfeer

Schrijvers en acteurs van de tv-serie Lost (2004-2010) hebben de makers beschuldigd van racisme en een “giftige” werksfeer. Ze doen hun verhaal in het boek Burn It Down: Power, Complicity, and a Call for Change in Hollywood dat op 6 juni verschijnt. Het tijdschrift Vanity Fair heeft dinsdag een fragment uit het boek van Maureen Ryan gedeeld.

Acteur Harold Perrineau, die in de eerste twee seizoenen te zien was als Michael Dawson, zegt dat vooral zijn witte collega’s de grote verhaallijnen in de ABC-serie kregen. Toen hij dat tegen een producent zei, zou hij te horen hebben gekregen dat die verhalen voor kijkers “herkenbaar” waren. Daarna werd hij uit de serie geschreven. Een schrijver beaamt het verhaal van Perrineau en zei dat vaak werd gezegd dat de witte personages de “helden” waren en dat “niemand iets gaf om de andere personages”.

Volgens een andere schrijver werd een Aziatische collega vaak aangesproken met “Koreaan” in plaats van diens echte naam. “Er gebeurde zoveel shit en zoveel racistische dingen en dan werd er gelachen.”

Eyeliner

Een andere schrijver zegt dat hij ontslag had genomen vanwege de werksfeer. Hij omschrijft de sfeer als een “roofzuchtig ecosysteem met zijn eigen vleesetende megafauna”. Een andere schrijver en producent vertelt dat ze eyeliner op kantoor bewaarde zodat ze haar make-up kon bijwerken als ze had gehuild. “Je wilt niet dat mensen op het werk kunnen zien dat je hebt gehuild.”

Geen actieve herinnering

Uitvoerend producent Damon Lindelof reageert in het boek “geschokt en verrast” op de verhalen. Hij zegt dat hij zich de geschetste situaties niet kan herinneren. Ook collega Carlton Cuse zegt dergelijke verhalen niet eerder te hebben gehoord. “Het breekt mijn hart dit te horen. Het is diep verontrustend om te weten dat er mensen waren die zulke slechte ervaringen hadden.”