Russell Brand Musicares Person Of The Year Honoring Aerosmith Inside

Britse premier wil transparant onderzoek naar komiek Brand

De Britse premier Rishi Sunak heeft zich gemengd in de discussie over de van misbruik beschuldigde komiek en acteur Russell Brand. De minister-president liet via zijn woordvoerder weten dat het een positieve stap is dat de BBC en Channel 4 een onderzoek instellen, bericht Sky News. “Ik ga daar niet op vooruit lopen. Zij moeten hun bevindingen presenteren en dat op een transparante manier doen.”

Sunak noemde de beschuldigingen “bijzonder ernstig en zorgwekkend”. Meerdere vrouwen hebben Brand beschuldigd van seksueel wangedrag, waaronder ook verkrachting. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 2006 en 2013. De inmiddels 48-jarige Brand was toen op het hoogtepunt van zijn roem. Hij speelde in films en werkte als presentator voor zenders als de BBC en Channel 4.

Die zenders en productiemaatschappij Endemol hebben interne onderzoeken aangekondigd. Ook heeft de politie mogelijke slachtoffers van seksueel misbruik opgeroepen om zich te melden. Brand ontkent dat hij zich schuldig maakte aan strafbaar gedrag. Hij zei in een videoboodschap dat hij is geconfronteerd met ernstige beschuldigingen “die ik met klem tegenspreek”.

Een van de vermeende slachtoffers, die Alice wordt genoemd, noemde de reactie van Brand “beledigend”. Ze vertelde op de radio dat ze op zestienjarige leeftijd van school werd opgehaald door een auto met chauffeur van de BBC. Die bracht haar naar het huis van de populaire komiek, die tegenwoordig miljoenen volgers heeft op sociale media. Alice vroeg zich af waarom destijds niet is ingegrepen.