Shirley Bassey V&a 2023 Summer Party – Arrivals

‘Big Spender’ Shirley Bassey krijgt eigen munt

Dame Shirley Bassey heeft eigen munt gekregen. De Royal Mint eert de 86-jarige zangeres omdat zij zeventig jaar in het vak zit. De munt is vanaf deze week in verschillende varianten verkrijgbaar via de website van het Britse munthuis.

De munt bevat een beeltenis van Bassey met daarop de titels van de drie James Bond-songs die zij in haar leven zong. De Britse Dame is de enige in de geschiedenis die driemaal een lied voor een 007-film zong: Goldfinger (1963), Diamonds are Forever (1971) en Moonraker (1979). Aan de andere kant van de munt prijkt de beeltenis van de Britse koning Charles.

De goedkoopste versie van het kleinood kost 14 pond. Voor de variant die daadwerkelijk in goud geslagen is, betalen fans 5300 pond. Van deze duurste versie zijn maar zeventig exemplaren beschikbaar.

Eerste vrouwelijke artiest

Het is voor het eerst dat de Royal Mint een vrouwelijke artiest met een eigen munt eert. Eerder gaf de muntenmaker wel eerbetonen aan onder anderen Queen, Sir Elton John, David Bowie, The Who en The Rolling Stones uit.

Beeld: Getty Images