Paul Reubens Gettyimages 472731790

Acteur Paul Reubens (Pee-wee Herman) overleden

Paul Reubens, vooral bekend als het personage Pee-wee Herman uit meerdere films en series, is zondag op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Het was niet publiekelijk bekend dat de Amerikaanse acteur ziek was.

Op het Instagram-account van Reubens is maandag een bericht gedeeld dat de acteur zelf voor zijn dood heeft geschreven. “Accepteer alsjeblieft mijn excuses voor het niet openbaar maken van dat waar ik de afgelopen zes jaar mee te maken heb gehad”, schreef hij. “Ik heb altijd een enorme hoeveelheid liefde en respect gevoeld van mijn vrienden, fans en supporters. Ik heb van jullie allemaal heel veel gehouden en genoot ervan om kunst voor jullie te maken.”

Vrijgevige geest

Zijn nabestaanden voegen daaraan toe dat ze zondag afscheid hebben genomen van Reubens. “Paul vocht jarenlang dapper en privé en met zijn kenmerkende vasthoudendheid en humor tegen kanker. Hij is een begaafd en productief talent en zal voor altijd voortleven in de comedy-tempel en in onze harten als een dierbare vriend en een man met een opmerkelijk karakter en een vrijgevige geest.”

Comedian

Reubens begon zijn carrière in de jaren zeventig als comedian. In 1980 speelde hij het personage Pee-wee Herman voor het eerst in het theater, later werden daar meerdere films en series van gemaakt voor kinderen. In 1991 werd hij opgepakt bij een pornobioscoop, wat tot veel negatieve media-aandacht leidde. Daarop besloot Reubens Pee-wee niet langer te spelen. In de jaren daarna verscheen het personage echter weer steeds vaker in het openbaar en na een lange pauze kwam in 2016 de Netflix-film Pee-wee’s Big Holiday uit.

De acteur had daarnaast kleinere rollen in verschillende producties. Zo was hij te zien in onder meer de series Reno 911!, 30 Rock en The Blacklist.

Beeld: Getty Images