Topshots Britain Royals Coronation

Koning Charles en Camilla gekroond in Westminster Abbey

Koning Charles is zaterdag in Westminster Abbey in Londen gekroond. De Britse monarch kreeg, na de zalving, onder toeziend oog van zo’n 2200 aanwezigen de kroon van St. Edward op zijn hoofd. Voor de kroning kreeg de koning regalia in handen: de Rijksappel en de scepters. Ook Camilla is zaterdag gekroond. De vrouw van koning Charles is daarmee officieel koningin, in plaats van koningin-gemalin. Camilla was bij de kroning zichtbaar gespannen.

Charles’ kroon van St. Edward is van massief goud, ingezet met robijnen, amethisten en saffieren. Het exemplaar weegt ruim 2 kilo en wordt daarom zo meteen ingeruild voor de Imperial State Crown. Dat exemplaar is een stuk lichter en ingezet met 2868 diamanten en andere bekende juwelen, zoals de St. Edward-saffier. Charles verlaat de kerk met de Imperial State Crown op zijn hoofd.

Camilla heeft besloten de kroon van de in 1911 gekroonde koningin Mary te dragen, volgens Buckingham Palace in het kader van “duurzaamheid en efficiëntie”. Er zijn wel enkele aanpassingen aan de kroon gemaakt, zodat die beter bij Camilla’s stijl past en als eerbetoon aan haar overleden schoonmoeder. In de kroon zitten nu bijvoorbeeld diamanten verwerkt die deel uitmaakten van de sieradencollectie van koningin Elizabeth.

Sovereign’s Sceptre en de Sovereign’s Orb

Bij het kronen van een vorst worden traditiegetrouw de Sovereign’s Sceptre en de Sovereign’s Orb gebruikt, een scepter en de rijksappel. Die laatste staat symbool voor de macht van de monarch en de christelijke wereld. Die houdt de koning tijdens de kroning vast in zijn rechterhand.

Eigenlijk is Charles al sinds het overlijden van zijn moeder koningin Elizabeth in september koning. Met de kroningsceremonie werd dit officieel gemaakt.