Prins Charles

Honderden mensen van plan te demonstreren bij kroning Charles

Honderden tegenstanders van de monarchie zijn van plan om te gaan demonstreren rondom de kroning van de Britse koning Charles op 6 mei. Volgens antimonarchieclub Republic wordt het de grootste protestactie in de geschiedenis van de organisatie.

Leider Graham Smith van de antimonarchieclub zegt tegen de krant The Times dat al meer dan 1350 mensen hebben toegezegd mee te doen aan de demonstratie. De demonstranten zijn van plan om gele T-shirts en borden te dragen om een “zee van geel” te vormen langs de route die de stoet met Charles zal afleggen. Ook zal de uitroep “Not my king” worden gebruikt. Het grootste deel van de demonstratie zal plaatsvinden bij Trafalgar Square.

De leider van Republic stelt dat er geen plannen zijn om de tocht op een “Extinction Rebellion-achtige manier” te verstoren. “Dat zou niets bijdragen aan ons doel”, stelt Smith.

Koning Charles en Camilla reizen op 6 mei met een koets naar Westminster Abbey, waar de ceremonie om 11.00 uur lokale tijd begint. Ook Camilla wordt die dag gekroond en draagt vanaf dan de titel koningin in plaats van koningin-gemalin.