Hare Majesteit Koningin Máxima, Beeld: RVD-Anton Corbijn September 2023

Anton Corbijn volgt Erwin Olaf op als fotograaf staatsiefoto’s koningspaar

Anton Corbijn heeft ter gelegenheid van het tienjarig koningschap van koning Willem-Alexander nieuwe staatsiefoto’s gemaakt. De fotograaf schoot de portretten van Willem-Alexander en koningin Máxima begin september in de Galerijzaal van Paleis Noordeinde, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdag bekendgemaakt.

De keuze voor Corbijn als fotograaf van de nieuwe staatsiefoto’s is “in afstemming” met het koningspaar gemaakt, aldus de RVD. “Voor de staatsiefoto’s is (wederom) gekozen voor Nederlands kunstenaars- en vakmanschap.”

Corbijn fotografeerde de koning en koningin los van elkaar en samen. Willem-Alexander draagt een pak en het Ridder-Grootkruis in de Militaire Willemsorde en de ster van het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Máxima is gehuld in een poederroze japon en draagt het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw en de ster van het Grootkruis in de Huisorde van Oranje.

De in september overleden fotograaf Erwin Olaf maakte de vorige staatsieportretten in 2018. Vier jaar eerder werden drie kunstenaars gekozen: Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten. In 2013, het jaar dat Willem-Alexander koning werd, maakte Koos Breukel de eerste staatsieportretten van het koningspaar.

Beeld: RVD-Anton Corbijn