Amalia Gettyimages 2150401610

Amalia wil per 2025 weer een onkostenvergoeding ontvangen

Prinses Amalia wil per 1 januari weer een onkostenvergoeding ontvangen. Door “voorzienbare kosten die samenhangen met een zelfstandige en onafhankelijke invulling van uw functie, waaronder een secretariaat en reserveringen voor een woon- en werkverblijf” heeft Amalia aangegeven per 1 januari te willen stoppen met het terugstorten van deze vergoeding, schrijft demissionair premier Mark Rutte aan de prinses. De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag een afschrift van die brief gekregen.

Afgelopen jaar had de prinses recht op zo’n 1,8 miljoen euro. Die uitkering was opgebouwd uit een inkomen van 322.000 euro en een onkostenvergoeding van 1,5 miljoen euro. Dat laatste deel, waarvan het bedrag jaarlijks stijgt, ontvangt zij dus vanaf 2025 wel. Het inkomen blijft de prinses terugstorten.

Lees ook: Prinses Amalia wil geen uitkering tijdens studietijd

Ongemakkelijk

Amalia liet in juni 2021, een aantal maanden voor haar 18e verjaardag, weten dat ze tot aan het eind van haar studie afziet van haar uitkering. “Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zo moeilijk hebben, zeker in deze onzekere Corona tijd”, schreef ze toen in een brief aan Rutte.

‘Geen hoge kosten’

De onkostenvergoeding wilde Amalia de afgelopen jaren niet ontvangen, omdat “ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten hoef te maken”. Momenteel studeert de prinses Politics, Psychology, Law and Economics aan de Universiteit van Amsterdam.