Tatjana Patitz

Supermodel Tatjana Patitz overleden

Het Duitse model Tatjana Patitz is woensdag op 56-jarige leeftijd overleden in Californië. Dat heeft haar familie laten weten aan verschillende media. Tatjana is overleden aan borstkanker, laat haar agent weten aan de website Insider.

Het model laat een zoon, haar zus en haar ouders achter. “We zijn er allemaal kapot van”, vervolgt haar agent. “Ze had veel compassie, was vriendelijk, gul en was een groot voorvechter van dierenrechten.”

Patitz was in de jaren tachtig en negentig een bekend supermodel. De Duitse fotograaf Peter Lindbergh had een grote rol in haar doorbraak. Zo maakte hij in 1988 de iconische foto White Shirts: Six Supermodels, Malibu-foto waar naast Patitz ook onder anderen Linda Evangelista en Christy Turlington op staan.

Freedom

In 1990 poseerde het Duitse model opnieuw voor Lindbergh. Ditmaal samen met Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington en Cindy Crawford voor de Britse Vogue. George Michael zag de foto van de vijf modellen, later omgedoopt tot de ‘big five’, en vroeg ze voor zijn videoclip van Freedom ’90. Tatjana is het model met het sigaretje.

Haar modellencarrière bleef ze voortzetten, maar wel op een lager pitje. In 2019 liep ze nog over de catwalk tijdens de Fashion Week van Milaan.