Martin Garrix gaf vorig jaar meeste optredens in buitenland

Martin Garrix heeft in het jaar 2022 de meeste optredens in het buitenland verzorgd van alle Nederlandse artiesten, meldt Buma Cultuur. De Nederlandse dj trad vorig jaar 104 keer op in het buitenland. Uit het rapport komt naar voren dat dj’s veruit het meeste geld verdienden met hun optredens in het buitenland.

De top drie bestaat verder uit Tiësto, met 102 optredens in het buitenland, en Joris Voorn, die 90 optredens gaf in het buitenland. Ten opzichte van het jaar 2021 hebben de drie dj’s een stuk vaker opgetreden, wat verklaard kan worden door de coronamaatregelen die optreden in 2021 bemoeilijkte. Joris Voorn is het hardst gestegen van de drie sinds 2021: dat jaar stond hij op plek 32 in de top 50 meest optredende Nederlandse artiesten in het buitenland.

Hoewel de top 50 veelal uit dj’s bestaat, hebben ook andere Nederlandse artiesten veel buitenlandse optredens gegeven. De broers Lucas & Arthur Jussen zijn de hoogst genoteerde niet dance-gerelateerde artiesten in de top 50 Nederlandse artiesten met de meeste buitenlandse optredens op hun naam. Zij komen op plek 10 met 75 buitenlandse optredens. Zij worden gevolgd door, Herman van Veen, die op plek 11 komt met 73 buitenlandse optredens, en André Rieu, die op plek 12 komt met 72 optredens in het buitenland.

Armin van Buuren

De drie niet dance-gerelateerde acts hebben meer buitenlandse optredens gegeven dan bijvoorbeeld Armin van Buuren, die met 60 optredens op plek 23 komt, en de Nederlandse band Within Temptation, die met 46 buitenlandse optredens op plek 47 komt. Saskia Laroo is met 68 optredens de hoogst genoteerde vrouw in de lijst, op plek 14.

De Nederlandse popmuziek heeft vorig jaar flink meer geld opgeleverd in het buitenland dan in het jaar 2021, doordat de internationale markt weer openging na strenge lockdownmaatregelen tijdens de coronapandemie. De exportwaarde van de Nederlandse Populaire Muziek over 2022 is met 231 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Vooral optredens brachten veel geld op, waarbij vooral van dj’s. Dit was vorig jaar bijna 90 procent van het totaal aantal optredens in het buitenland, met ruim 108 miljoen euro.

In het onderzoek is gekeken naar 1318 Nederlandse artiesten, waarvan 818 “op enige wijze” actief waren in het buitenland.