Portretten Edwin Rutten, Lijstduwer Voor D66

Edwin Rutten hangt niet elke dag ‘met zijn kop in de botox’

Zanger, presentator en drummer Edwin Rutten hangt “toch echt niet elke ochtend met mijn kop in een emmertje botox”. Maar toch herkennen volwassen mensen hem nog dagelijks van de kindershow De Film van Ome Willem, die tussen 1974 en 1988 op televisie te zien was.

Dat vertelt de 79-jarige Rutten zaterdag in De Telegraaf. “Vaak herkennen mensen mij aan mijn stem, die niet is veranderd, maar regelmatig ook van gezicht. Best gek, want ik hang toch echt niet elke ochtend met mijn kop in een emmertje botox”, aldus Rutten. “Blijkbaar heeft het programma toch impact gehad. Als je kijkt naar de taart, wat betreft mijn exposure naar buiten toe, is zestig procent Ome Willem, twintig procent Het Klokhuis en de rest in de kringen van de muziek die ik maak.”

Joepie de poepie

Het programma trok toentertijd miljoenen kijkers. Maar nog steeds is de impact groot. Zo werden de termen ‘joepie de poepie’ en ‘grote grijze geitenbreier’, die Rutten in de show veel bezigde, onlangs opgenomen in woordenboek Van Dale. De presentator wordt soms droevig van het besef dat hij de enige van het team van toen is die nog leeft.

Realistisch

“Met dat overlijden van Aart Staartjes in 2020 ben ik inderdaad de laatste”, zegt het 79-jarige televisie-icoon in de krant. “Bij begrafenissen van familie, vrienden en collega’s neem ik mij altijd voor om één of twee belangrijke dingen van zo’n dag mee te nemen. Wat denk ik bijvoorbeeld over het moment dat niet die vriend maar ikzelf daar ooit lig? Niet om mezelf ergens tegen te wapenen, maar om realistisch naar dat soort zaken te blijven kijken.”