Suzan & Freek

Documentaire Suzan & Freek nu te zien: ‘Voorlopig zijn we even uitgeluld’

Suzan Stortelder en Freek Rikkerink, beter bekend als het muzikale duo Suzan & Freek, zijn bijna een jaar lang gevolgd voor hun Netflix-documentaire die vrijdag verschijnt. In gesprek met het ANP vertelt het duo hoe zij dat ervoeren en wat ze ervan hebben geleerd.

Voor de anderhalf uur durende documentaire Suzan & Freek: Tussen Jou en Mij werden de twee onder meer thuis, maar ook backstage bij hun concert in de Ziggo Dome gefilmd. “In het begin was dat wel even wennen. Omdat er zo’n grote cameraploeg meekomt, creëert dat opzien op straat. Maar het went wel”, zegt Freek daarover. “De eerste dagen waren we wat ongemakkelijker, wat stiller. Maar je ziet wel de echtheid, want er wordt gewoon in gekibbeld”, vult Suzan lachend aan.

Volgens Freek zijn hij en zijn vriendin in de documentaire “twee normale mensen in een niet-normale wereld”. “We hebben echt vette dingen meegemaakt, zoals met een helikopter naar optredens vliegen, maar we hebben ook veel gehaast en gestrest. Je ziet dan hoe het voor ons is om dat allemaal te doen.” Suzan vult aan dat het “een zoektocht” is in “het omgaan met een gekke periode” in hun leven.

Druk

Door de drukke agenda van 2022 nemen Suzan & Freek dit jaar wat meer rust. Dat heeft de documentaire hen wel geleerd, zeggen ze. “We hebben ons te druk gemaakt omdat we alles wilden doen”, zegt Freek. “Ik heb wel geleerd dat we enigszins vrij moeten zijn. We zien nu ook familie en vrienden meer om rust te krijgen.” Suzan sluit zich daarbij aan en zegt dat de film ook laat zien hoe zij tegen dingen aanlopen. “Het toont nu ook hoe heftig het voor ons is, dat hadden we toen niet in de gaten. Toen stonden we in de aan-stand, nu hebben we iets beter voor onszelf leren kiezen.”

Een nieuwe documentaire zit er volgens het duo voorlopig echter niet in. “We wilden het meest bijzondere jaar uit onze carrière vastleggen, dit was eigenlijk een soort samenvatting van de aanloop naar onze carrière. We hebben verteld hoe het nu is, misschien maken we over vijftien jaar nog een terugblik”, zegt Freek. Suzan is het daarmee eens. “Voorlopig zijn we wel even uitgeluld.”