Beter Laat Dan Nooit (1) Beeld: Talpa

Henny Huisman verklapt over BLDN-reis: ‘Estavana wil nog een kindje’

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 29

Henny Huisman is in zijn nopjes met Estavana Polman als reisleidster van Beter Laat Dan Nooit. Hij vindt dat zij er veel beter bij past dan voorgangers Katja Schuurman en Olcay Gulsen. “Ik vind Estavana verreweg het beste, omdat zij zo puur natuur is. Olcay en Katja spelen een rol en hebben lang niet alle sympathie. Estavana is gewoon ‘one of the guys’”, aldus Henny. 

Door Emelie van Kaam

Hoe was de reis die je hebt gemaakt voor de zesdelige SBS 6-serie Beter Laat Dan Nooit?

Henny Huisman (72): “Geweldig, het was zo ónvoorstelbaar goed geregeld. Alles klopte, dat was op zich al een feest. Ik rust nu lekker uit, want ik heb de afgelopen twee weken 45 uur in een vliegtuig gezeten en 25 uur in een bus. We hebben daarnaast iets van 34 verschillende activiteiten ondernomen. Hoewel Ad Visser (76), Frits Barend (76), Edwin Rutten (80) en ik enorm verschillend zijn, is er geen onvertogen woord gevallen. Er is onderling geen haat, nijd of jaloezie ontstaan. De groep was ontzettend goed gecast.” 

Is het dan wel leuke, prikkelende tv om naar te kijken? 

“De situaties zijn idioot, gek, bijzonder, verdrietig en spannend. Het loopt allemaal door elkaar heen, de meest krankzinnige dingen komen voorbij. Ieder van ons verwerkte die emoties op z’n eigen manier, en dat ging ook prima. Maar de één heeft bijvoorbeeld hoogtevrees en de ander niet. Diegene die dat niet heeft, probeert de ander over te halen, waardoor je natuurlijk onderling gedoe krijgt.” 

Je bent in juni 72 geworden. Merkte je gedurende de reis dat jullie leeftijd voor pittige situaties zorgde? 

“Zéker wel. Van de mannen ben ik de jongste, maar ik merkte dat ik meer moeite had met bepaalde sportieve activiteiten dan bijvoorbeeld Frits, die aan wielrennen doet. We moesten veertig trappen op en Estavana praatte eenmaal boven gewoon weer door, terwijl ik kapot was! De overige mannen overigens ook. Zij is natuurlijk supergetraind.” 

Wat vind je van Estavana’s presentatiedebuut? 

“Ze is tótaal zichzelf. Dat hebben weinig presentatoren, die gaan een rolletje spelen, doen anders zodra de camera uitgaat. Zij zegt zelf: ’Ik ben reisleidster en ik ben met jullie mee.’ Ze heeft niet de ambitie om presentatrice te worden, is er totaal niet mee bezig. Ze vindt dit leuk en dat is het. Ze heeft ook een druk programma. Ze is handbalster en moeder, wil het liefst nog een kindje. Bij haar is het: ’Ik ben zoals ik ben, zeg ik het verkeerd, dan zeg ik het verkeerd. Zeg ik het goed, dan heb ik mazzel.’ Daar herken ik mezelf wel in. Ik ben ook dezelfde persoon, met of zonder camera. En eveneens een flapuit.” 

Hoe weet je dat ze nog een keer moeder wil worden? 

“We zijn bij een astroloog geweest en hij zei het. Ik merkte dat zij daar heel blij mee was en het bijzonder vond, ze was er gevoelig voor. Het was heel mooi, ik was als enige met haar mee.” 

Merkte je dat ze haar gezin miste op reis?

“Ze is knéttergek op Rafael van der Vaart. In elke drie zinnen zegt ze ’Raffie’. Je merkt dat ze met haar man en kinderen zéér gelukkig is. Het was continu: mijn liefje dit en dat. Leuk om te zien dat mensen elkaar echt gevonden hebben.” 

Eerder presenteerden Olcay Gulsen en Katja Schuurman het programma bij RTL 4. Hoe kijk je naar hen vergeleken met Estavana? 

“Ik vind Estavana verreweg de beste omdat zij zo puur natuur is. Olcay en Katja spelen meer een rol en hebben lang niet alle sympathie. Estavana is gewoon ’one of the guys’. Je kan gewoon doorpraten als zij erbij is, je hoeft niet op je woorden te letten. Ze is natuurlijk zelf een sportvrouw met een ex-profvoetballer, van scheldwoorden schrikt ze niet. Ze behoort tot de gewone mens.”

Zorgden Katja en Olcay bij jou niet voor dat ’one of the guys’- gevoel? 

“Nee. Ik ken Katja heel goed, ze is bij mij begonnen met een dansschoolwedstrijd, ooit uitgezonden door de KRO. Zij is een heel ander type, staat ook bekend om heel andere dingen. Olcay net zo. Zij heeft met Ruud de Wild die serie gemaakt en die is geflopt. En waarom… Omdat ze niet interessant genoeg waren. Het heeft natuurlijk ook te maken met een soort gunfactor, en die heeft Estavana. Deze vrouwen zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken.” 

Lia was veertien dagen zonder jou. Hoe was dat voor haar? 

“Zwaar. Ze is elke avond vrij vroeg naar bed gegaan, dan was er weer een dag om. Ik herken dat wel, als er iets is wat rot is, hoop je dat de dag snel voorbijgaat. Ondanks mijn drukke schema miste ik haar aanwezigheid ook, dat zorgt toch voor een soort leegte. Voorheen was ik altijd weg, maar tegenwoordig niet meer. Dan krijg je het er moeilijker mee als ik dan wel een keer wegga. Maar Lia heeft ook veel zorgen gehad om al dat gereis, of het wel goed ging. Afgelopen veertien dagen hebben we elke dag naar elkaar geappt dat we veel van elkaar houden, meer dan we normaal gesproken thuis zouden zeggen.” 

Tot slot: er was ook wat kritiek dat jij bij het nieuwe reisgezelschap van BLDN zat, met name van AD-columniste Angela de Jong. Wat doet dat met je? 

“Estavana zei letterlijk: ’Waarom zou je je je druk maken?’ Op voorhand iets vinden terwijl we nog op reis moeten, vind ik raar. Dus hoe kun je nu zeggen: ’Wat erg voor Estavana dat ze met Henny op reis moet.’ Estavana heeft zélf tegen mij gezegd dat ze de leukste reis van haar leven met mij heeft gehad. Als iets niet goed is, dan is het niet goed. Dan mag iedereen daar een mening over hebben. Maar als iets nog opgenomen moet worden en je verkondigt dan al je mening, ben je wel heel gek bezig. Dat is haar taak ook helemaal niet als tv-recensent, dat noem ik stemmingmakerij.” 

Wie weet komt Angela er nog positief op terug als ze de eerste uitzending heeft gezien, vanaf woensdag 30 augustus om 20.30 uur op SBS6. 

“Haha, wie weet. Maar zo niet, dan lig ik er ook niet wakker van hoor. Je maakt zoiets voor het publiek, en dat moet het leuk vinden.”

Beeld: Talpa

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 29. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier