Frank Jansen Beeld: Reni van Maren 23032303

Frank Jansen (77) na hartoperatie: ‘Ik moet me rustig houden, maar dat vind ik lastig’

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 24

Frank Jansen (77) werd voor minder ontslagen bij RTL, maar Peter Gillis mag – tot zover – zijn programma Massa Is Kassa bij SBS 6 houden. Wat de realityster daarvan vindt? “Ik heb een leuk format liggen, dus ze kunnen me bellen. Maar Peter Gillis is lekker ordinair, dus dat is wellicht leuker voor die zender.”

Door Emelie van Kaam  

We zijn drie maanden verder sinds je hartoperatie. Hoe is het daarmee? 

FRANK JANSEN: “Ik moet me van de dokter rustig houden. Dat vind ik lastig, maar verder gaat het heel goed. Ik moet me niet druk maken, maar ik ben een opgewonden standje. Nu ben ik lekker in Saint-Tropez bij mijn favoriete koffiezaakje aan het wachten op vrienden. Ondertussen ben ik in Frankrijk bezig met de herbouw van mijn tuinhuis, dat is verwoest door brand. Elke dag wacht ik tot de aannemer komt, maar als hij er om tien uur is, is dat vroeg. Hij neemt er ook alle tijd voor, dus het schiet niet echt op. Daar kan ik me wel druk om maken.” 

Wanneer ga je terug naar Nederland voor een check-up? 

“Ik doe dat via een Zoom-call. Ik heb een horloge om en dat communiceert met de hartafdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum. Moderne technologie, zullen we maar zeggen.” 

Ze hebben je niet tussentijds gebeld dat jij je als opgewonden standje wat rustiger moet gaan gedragen? 

“Nee, ze laten me aan mijn lot over, haha! Maar ik houd er wel rekening mee. Ik had gister bijvoorbeeld een diner met acht man en iedereen helpt dan mee. Ze zien ook wel dat ik niet meer zo flexibel ben. Ik was gewend alles zelf te doen, maar nu zeg ik: ’Als je toch naar de keuken gaat, neem dan even die borden mee.’ En het blijft even gezellig. Het kwam gister met bakken uit de hemel, maar ik kreeg vanochtend een berichtje: ’Of het nu mooi weer is of slecht, en jij nu wel of geen energie hebt, het blijft gezellig bij je!’ Dat is toch heerlijk om te horen?” 

Heb je al wat aan je liesbreuk laten doen?

“Nee, nog steeds niet. Ik heb daar geen last van. Soms maak ik een verkeerde beweging en dan doet het pijn. Ik laat niet aan mezelf sleutelen in Frankrijk, dat doe ik wel weer als ik in Nederland ben. Voorlopig niet, want ik heb het hier zó naar mijn zin. Hier heb ik een zwembad en schijnt vrijwel elke dag de zon. En nog een ander belangrijk voordeel: hier hoef ik niet met de hond te wandelen, ik kan gewoon de deur openzetten en dan gaat ’ie naar buiten.” 

Waarom verkoop je dan niet je huis in Den Haag? 

“Nee, ik ga me niet in Frankrijk vestigen. Ik spreek de taal wel, maar je moet heel goed Frans spreken wil je een thuis vormen met de Fransen. Ik ken nog steeds weinig Fransen, maar neem wel elke dag Franse les.” 

Je bent 10 maart 77 geworden, hoe oud hoop je te worden? 

“Daar denk ik niet over na. Ten eerste voel ik me geen 77. Iedereen vraagt er wel altijd naar. Als ik mijn leeftijd zeg, kijken ze me aan of ik de boel zit te belazeren. Ik zie er kennelijk nog heel goed uit.” 

Ondanks dat denk je dat je tv-carrière wel voorbij is?

“Ja, maar schat, dat kan morgen weer oplaaien. Dat weet je nooit bij tv. Ik maak me er ook niet druk om. Ik vind het heel leuk om tv te maken, maar het hoeft niet per se. Ik heb het niet nodig voor de  financiën. Het programma is ook in België uitgezonden en soms kom ik hier Belgen tegen die dan tegen me zeggen: ’Kom gezellig bij ons zitten, we kennen u van tv. U bent in het echt leuker dan op televisie.’” 

Wat vind jij ervan dat Peter Gillis, die onder meer moet voorkomen wegens vermeende mishandeling van zijn ex Nicol Kremers, wél bij SBS 6 op de buis mag blijven, terwijl jij en je ex Rogier voor minder werden ontslagen bij RTL? 

“Ja, als je het zo bekijkt, dan snap ik dat niet. SBS 6 maakt die keuze waarschijnlijk omdat ze niet genoeg programma’s hebben. Ik heb een leuk format liggen, dus ze kunnen me bellen – maar Peter Gillis is lekker ordinair, dat is wellicht leuker voor die zender. Ik ben allesbehalve ordinair.” 

Die ruzie tussen jou en Rogier was dat anders wel. 

“Maar ik deed niet mee aan die ruzie. Kijk, Peter is voor het volk fantastisch, een gewone jongen met veel geld. Bij mij is het ook niet aan komen waaien hoor, ik heb er keihard voor moeten werken.” 

Maar wat vind je ervan dat SBS 6 hem er niet vanaf gooit, zoals RTL bij jou heeft gedaan? 

“SBS 6 is een heel andere zender dan RTL. SBS 6 is echt voor Jan, Piet en Klaas. Ik zei weleens in vergaderingen: ’We moeten wel wat meer inhoud toevoegen.’ Dan kreeg ik te horen: ’Maar waarom dan?’ Nou, ik heb ook intelligente kijkers, mensen die iets verder doordenken. Maar SBS 6 heeft andere normen en waarden dan RTL. Ik voel me dan ook meer thuis bij RTL, dat is toch minder volks. Het is knap als je jonge mensen weet te trekken voor een programma zoals Massa Is Kassa, want die kijken bijna geen tv. Die zitten alleen maar op YouTube en achter de computer.” 

Dus Massa Is Kassa mag door de hoge kijkcijfers blijven bestaan, ondanks dat iemand iets op zijn kerfstok heeft? 

“Het is ook een reallifesoap en als dat kijkers trekt, dan is het goed. Ik heb het zelf nooit gezien. Naar de Meilandjes kijk ik ook nog steeds niet, ik kan Martien niet aanzien, maar ook zij trekken nog steeds kijkers. Voor die mensen ook fantastisch, want zij verdienen een hoop centjes. Er wordt veel op de buis gedropt, maar er zijn weinig programma’s waarvan je zegt: dat is nou leuk of bijzonder, of: daar kan ik me in thuis vinden. Dat zegt AD-columniste Angela de Jong ook. Roger en ik maakten ook tv voor de wat eenvoudigere mensen – en dan krijg je een andere invalshoek.”

Zoals een programma met kerels erin die losse handjes zouden hebben? 

“Kerels met losse handjes zijn verschrikkelijk, die moeten niet bestaan. Maar dat weten we van Peter toch nog niet echt, of wel? Als iemand losse handjes heeft, is dat niet beschaafd. Dat is eigenlijk onmacht. Maar SBS 6 heeft kennelijk niks anders. Als ze morgen wat leukers vinden, gaat ’ie zo van de buis hoor. Ik zou nu niet de programmabaas of directeur van SBS 6 willen zijn, want wat moet je tegenwoordig presenteren voor je adverteerders? Dat is echt niet makkelijk.”

Beeld: Reni van Maren

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 24. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier