Victoria Koblenko

De overgang: zo gaan deze BN’ers ermee om

Na de veertig klopt de overgang bij de meeste vrouwen aan. En dat is pittig: niet alleen krijgen vrouwen van een zekere leeftijd te maken met opvliegers, ook worden ze ‘getrakteerd’ op stemmingswisselingen, haaruitval, depressiviteit, gewrichtspijnen, een droge huid en nog meer ellende. Deze BN’ers vertelden hoe ze daar allemaal mee omgaan.

Laura Vlasblom (53) merkt dat ze door de overgang een beetje zoekende is, maar onzeker voelt de voormalige zangeres zich niet, vertelde ze aan Weekend. Laura: “Maar natuurlijk denk ik soms met bepaalde kleding: verdomme, ik wou dat het net wat beter zat. Ik heb weinig rimpels en goed haar. Door middel van kleding zorg ik ervoor dat ik er goed uitzie, maar je lichaam verandert wel na je 45ste.” Laura is blij dat ze met haar deelname aan Expeditie Robinson tien kilo is afgevallen. “Maar ik ben niet zo’n hysterica die alleen nog maar sapjes en groentemixen nuttigt en continu in de sportschool hangt. Ik ga er wel elke week naartoe, met een privétrainer. Ik vind het lekker om te lopen en te boksen, maar ik wil niet alleen daarmee bezig zijn. Ik heb een heel leuk leven, lieve kinderen,een leuke man, ik doe leuke dingen, heb een mooi bedrijf. Ik heb geen zin om steeds te denken: ik moet dat lichaam van een 25-jarige hebben.”

Tanja Jess: jammer dat het taboe is

Tanja Jess is pas 54 jaar, maar heeft nu al geheugenverlies. De boosdoener? “Ik ben in de overgang en daar word je hartstikke dement van”, reageert de voormalige GTST-actrice. “Mensen die zeggen dat ouder worden leuk is, jokken. Het is niet leuk om fysiek krakkemikkig te worden, kwaaltjes en pijntjes te krijgen.” En dan komt ook nog die menopauze om de hoek kijken, met al z’n lichamelijke ongemakken. “De overgang bestaat over het algemeen uit drie fases en ik zit in de post-menopauze. Ik vind het jammer dat het nog steeds zo’n taboe is. Ik wist alleen maar dat je opvliegers en stemmingswisselingen kunt krijgen. Niet dat je haar ervan uitvalt, je een droge huid krijgt, je je heel somber en depressief kunt voelen, gewrichtspijnen en onrustige benen kunt krijgen. En soms ook paniek- en angstaanvallen.”

Victoria Koblenko: resetknop gevonden

Nadat Victoria Koblenko (42) naar eigen zeggen heel lang in de ontkenning zat van haar te vroege overgang, kon ze de symptomen vorig jaar niet meer ontkennen, schreef ze onlangs op Instagram. “Wat ik eerst aan long covid toeschreef, waren gewoon keiharde overgangsklachten. Vergeetachtig, moodswings, neerslachtig, hormonale schommelingen, onrustig  slapen. Toch maar hormoontherapie, maar gedoe met dosering. Ik werd gek van mezelf. Er moest een interventie komen.” Die interventie kwam in de vorm van vasten, zo bleek. “Ik had me mentaal voorbereid op een van de pittigste uitdagingen van m’n leven, maar m’n lichaam ging moeiteloos en glansrijk door dit regenererende proces totdat het ’hervoeden’ begon.” Na elke maaltijd werd ze doodmoe. “Maar de resetknop is gevonden“, aldus de actrice. “Het voelt alsof iemand met een bezem alle uithoekjes van m’n systeem heeft schoongeveegd en er slingers heeft opgehangen.“ Dat had ze veel eerder moeten doen, concludeert ze. “Ideaal begin van het jaar!”

 Lees het hele verhaal en nog véél meer in Weekend nummer 3 online of bestel hem hier.