Joost Klein Eurovisie Songfestival Gettyimages 2151582759

Appie ‘blauwe vogel’ Mussa reageert op diskwalificatie Joost Klein: haalt in video uit naar EBU

Appie Mussa heeft in een video op TikTok gereageerd op de diskwalificatie van Joost Klein. De videomaker, die eigelijk Abdulahi Mussa Ali heet, was als blauwe vogel medeartiest van de Nederlandse inzending.

“Europapa wordt veel te groot jongens, wat gaan we eraan doen?”, zegt de 25-jarige tiktokker in een video waarbij staat ‘Eurovision be like’. In de video lijkt hij iemand van het Eurovisie Songfestival na te doen. “Wacht, wat heeft hij gedaan? Bijna niets? Diskwalificatie!”

Lees ook: Politie Zweden zwijgt over camerabeelden in onderzoek Joost Klein

@apsonarmy EBU be like #eurovision2024 ♬ origineel geluid – Apson

Vervolgens vraagt een andere stem naar Israël. “Wat daarmee?”, antwoordt Ali in de video. “O, je bedoelt al die onschuldige mensen. Dat maakt me niets uit, jullie ook niet? Die kunnen blijven, die kunnen doorgaan.” Hiermee lijkt de videomaker te doelen op de ophef die is ontstaan over de deelname van Israël om de oorlog in Gaza en de keuze van de European Broadcasting Union (EBU) om die wel mee te laten doen.

‘Symbol of joy and hope’

Op Instagram postte Appie een aantal foto’s en een video van hun hoogtepunten tijdens het Songfestival, met als laatste beeld de blauwe vogel, die neergestort lijkt te zijn. “Some believe the blue bird is a symbol of joy and hope”, schrijft hij bij de beelden.