RVD Driegeneratieportret Groene Antichambre

Onmenselijk voor Amalia

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 22

Zelfs koning Willem-Alexander vond het jammer: de podcastserie met Edwin Evers is voorbij. Natuurlijk is die nog gewoon volledig terug te luisteren, onder meer op de website van het Koninklijk Huis. In tien afleveringen gingen de koning en de radio-dj met elkaar langs de tien jaren van het koningschap. Zo’n laatste aflevering is natuurlijk een goed moment om naast terug te blikken ook vooruit te kijken naar de toekomst. En de toekomst van de monarchie, die ligt natuurlijk bij Amalia.

Door Rick Evers

Die is ervoor in de wieg gelegd – letterlijk, als eerstgeborene – om Willem-Alexander op een bepaald moment op te volgen. Daarin ligt ook een taak voor Willem-Alexander zelf. ’Als je een ambt aanvaardt, een baan aanvaardt, en je moet het overdragen aan de volgende generatie, is het eerste doel dat je hebt om het in een betere toestand over te dragen aan de volgende generatie dan je het overgenomen hebt van je voorganger’, zegt hij.

Eerlijk gezegd weet ik niet hoe het koningshuis – als we het letterlijk als een huis zouden zien – erbij staat. Gezien de rapportcijfers en de stemming in het land lijkt het alsof er wat mis is in de fundering. En dus ligt er een zware taak voor Willem-Alexander en Máxima om het koningshuis niet alleen ongeschonden, maar zelfs in betere staat over te dragen op de volgende generatie. “Dat is in een familiebedrijf zo, dat is waar dan ook zo. Bij mij ligt de lat dus heel hoog met mijn moeder”, refereert Willem-Alexander aan Beatrix.

Die had niet zo’n vliegende start als hijzelf, ze werd toen als te zakelijk en te formeel gezien. Mettertijd veranderde de stemming in Nederland. Veel mensen in de omgeving van de koning en koningin laten horen dat ze veel vertrouwen hebben in Amalia, die volgens hen sterke trekjes van haar grootmoeder zou hebben. Amalia heeft al vaak genoeg laten zien dat ze serieus bezig is met haar toekomst. Waar Alexia en Ariane in theorie alle vrijheid hebben, ligt de toekomst voor Amalia vast.

“Alexia zegt vooral heel blij te zijn en Amalia in alles te ondersteunen, maar vooral dat zij het niet over hoeft te nemen. Dus qua zussen zijn ze ontzettend lief voor elkaar. Ze ondersteunen elkaar”, aldus de koning. “Dat bepaald is voor mij hoe mijn leven eruit gaat zien. Is dat nog iets van deze tijd?”, vroeg Edwin Evers zich af. Hij gebruikt daarbij ook het woord ’onmenselijk’, maar daar is Willem-Alexander het niet mee eens. Het is ook niet zo dat álles vastgelegd is voor Amalia. De weg náár de troon, daarover staat eigenlijk niets in de wet. Ja, ze wordt lid van de Raad van State bijvoorbeeld. Maar ze hoeft er niets mee te doen als ze dat niet wil. Willem-Alexander: “De functie is uitgestippeld. Maar de inhoud en de weg ernaartoe, daar heb je zelf echt wel invloed op. En dat is het mooie ervan. De manier waarop je jezelf vormt en voorbereidt, dat vul je echt zelf in.”

Door zijn lidmaatschap van het IOC en het opzetten van het watermanagement voor de VN heeft hij veel vlieguren gemaakt in de internationale wereld. Andere kroonprinsen en -prinsessen zouden hem geregeld hebben gevraagd hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen. “Gewoon een goed plan hebben, gewoon doen wat je wil. Dan geven mensen je ook de ruimte om je zelf te ontwikkelen. Wat je gaat worden uiteindelijk, dat staat vast. Maar hoe je het gaat worden, staat niet vast.” Willem-Alexander zag het als een mooie uitdaging. “Ik heb ook heel veel plezier, zeker met het aantal mensen dat ik ontmoet. Mensen die ik spreek, het verschil, elke dag is weer anders. Het is prachtig mooi om dit te mogen doen. En dat ziet Amalia ook.”

Beeld: RVD

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 22. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier