Beatrix Charles Royal Family Hosts Reception For Overseas Guests, Buckingham Palace, London, Uk 05 May 2023 Anp 468597222

Nieuwe generatie

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 19

Wat een week was het! Voor fans van koningshuizen was het er een om de vingers bij af te likken. Tussen het werken door – schrijven voor Weekend, kijkers en luisteraars te woord staan bij onder meer Radio 2, Vandaag Inside, Editie NL én Blauw Bloed – waren mijn ogen op de BBC gepriemd voor de kroning van Charles III. Ik heb er enorm van genoten.

Door Rick Evers

Voor ons in Nederland zijn 4 en 5 mei natuurlijk momenten die jaarlijks in de agenda’s van de koning en koningin staan. Dat betekende dat zij niet naar de receptie van koning Charles konden gaan. Hij hield op 5 mei een bescheiden feestje ’s avonds, voor gasten die voor de kroning alvast in de stad waren, terwijl Willem-Alexander en Máxima meezongen tijdens het concert op de Amstel op Bevrijdingsdag. En dus werd besloten dat prinses Beatrix en prinses Amalia de honneurs mochten waarnemen. Een privéreceptie, waarvan ’we’ blij mogen zijn dat er überhaupt een fotograaf bij aanwezig mocht zijn.

De sfeer leek er ontspannen te zijn, er werd veel gelachen. Het was een reünie van royals die vanuit de hele wereld samengekomen waren in Londen. Sommigen zien of spreken elkaar geregeld, zoals de Scandinavische troonopvolgers. Anderen, zoals de Maleisische koning en koningin, maken dit niet zo vaak mee. Heel logisch, zij worden voor vijf jaar gekozen. Ze maakten heel wat foto’s en selfies met andere royals. Niets menselijks is ze soms vreemd.

Het is jammer dat ik van deze bijeenkomst in Buckingham Palace niet als een vlieg op de muur verslag kon doen. Bijvoorbeeld van het bijzondere onderonsje van onze voormalige vorstin met koning Charles. Die was nog op háár inhuldiging geweest en was er ook 33 jaar later bij, in 2013, toen zij het stokje overdroeg aan Willem-Alexander. Nu kon zij de vólgende generatie aan hem voorstellen. Al zou er maar een microfoontje opgespeld zijn bij Charles, ik zou het heerlijk vinden om te horen.

Het geeft namelijk een beeld van hoe de onderlinge verhoudingen zijn. Vroeger schreven royals alleen brieven naar elkaar. ’Dear cousin’ (beste neef) als er naar een collega-koning werd geschreven, ook als die helemaal geen directe familie was, laat staan een volle neef. Hoe gaat dat nu? We zagen op foto’s Amalia met een typische Beatrix-blik: hand op het hart, ogen gesloten, terwijl ze een opmerking maakt tegen prins Albert van Monaco. Zouden ze elkaar een beetje kennen? Toen hij bij de inhuldiging was van Willem-Alexander was zij een meisje van negen en hij al een vijftiger. Maar wie weet.

Zo was ik verrast dat Willem-Alexander en Máxima goed contact hadden met Elizabeth en Philip, generaties ouder dan zij. Buiten de officiële momenten om dineerden ze weleens informeel met elkaar, in het privé-appartement op Windsor Castle bijvoorbeeld. Ik had het contact veel formeler en afstandelijker verwacht.

Voor Amalia in de rij stond de Belgische koning Filip, die zijn oudste dochter Elisabeth voorstelde. Met haar zou Amalia in een WhatsApp-groepje zitten, met nog meer collega-troonopvolgers van dezelfde generatie. De tijd van telegrammen naar elkaar sturen ligt gelukkig ver achter ons.

Dat ik op 5 mei niet bij de receptie op Buckingham Palace kon zijn, gaf me de gelegenheid om naar Wageningen te gaan, waar Pieter van Vollenhoven al sinds jaar en dag bij de herdenking en het defilé is bij Hotel de Wereld. “U gelooft het niet”, vertelde Pieter me, “ze hebben me ooit bij het comité gevraagd om de nieuwe generatie erbij te betrekken.” De man van prinses Margriet moet er zelf om lachen. Vroeger was prins Bernhard er altijd bij in Wageningen. Hopelijk wordt er al nagedacht over wie ooit het stokje van Pieter overneemt.

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 19. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier