WIllem-Alexander Maxima 40232445 Bsr Agency

Koningsdag 2024 in Drenthe!

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 21

Het is al bijna een maand geleden dat Koningsdag in Rotterdam werd gehouden. Ik heb sindsdien een paar burgemeesters gesproken die graag zouden willen dat de koninklijke familie naar hun gemeente komt op 27 april 2024. Ze geven wel toe dat het voor hen onhaalbaar is vier miljoen bijeen geschraapt te krijgen om het bezoek te organiseren.

Maar dat budget was dit jaar echt uitzonderlijk hoog. Na dit hoogte-/dieptepunt hoop ik dat de gemeente die de dag volgend jaar gaat organiseren creatief genoeg is om onder het miljoen te kunnen begroten. Eerlijk gezegd maken de gesproken burgemeesters geen enkele kans dat de Oranjes naar hun gemeente afreizen. Althans, wat mij betreft. Dat heb ik ze ook verteld. Niet dat het hof zich wat van mijn mening daarover aantrekt natuurlijk. Maar na Amersfoort, Eindhoven, Maastricht en Rotterdam kun je rond die steden grote cirkels trekken waar de Oranjes zich de komende Koningsdagen níét hoeven te vertonen.

Dat gaat zo met de hele koninklijke agenda. Er wordt gekeken naar spreiding in de regio. De koninklijke familie probeert door het jaar heen zo’n beetje elke uithoek te bezoeken. De grote steden komen nou eenmaal vaker aan de beurt omdat daar veel meer te doen is, met grote bedrijven en ministeries bijvoorbeeld. De dunner bevolkte gebieden komen er wat bekaaider van af. Toch zit wat Willem-Alexander betreft een jaarlijks bezoekje aan Groningen, aan gedupeerden van de aardgasproblematiek daar, in het standaardpakket. Op het paleis ontvangen ze duizenden uitnodigingen per jaar en de paleisadviseurs kiezen dan in samenspraak met het koningspaar waar ze écht naartoe moeten. En dan wordt ook gekeken naar die geografische spreiding.

Toch verbaasde het me dat afgelopen jaar sommige gebieden letterlijk in de vergeethoek waren beland. Zoals de complete provincie Drenthe. Aantal bezoeken in 2022: nul. Niet door Willem-Alexander of Máxima, niet door Beatrix, Margriet of Pieter. Ook Constantijn en Laurentien kwamen er niet. Tenminste, misschien wel, maar niet in hun hoedanigheid als lid van het Koninklijk Huis. Tegenover zo’n tachtig bezoeken aan de vier grote steden, de afspraken in de paleizen natuurlijk niet meegerekend.

Ik besloot Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in de provincie Drenthe, eens aan haar jasje te trekken. Ze begrijpt best dat Drenthe gemeten naar het aantal inwoners een kleine provincie is, en dat dat meeweegt in de verdeling. “We hebben bijvoorbeeld niet zo veel inwoners als Noord-Holland.” Mijn collega Hans Jacobs deed een ander onderzoek. Waar had Koningsdag – en daarvoor Koninginnedag – het vaakst plaatsgevonden? En wie zou er, statistisch gezien, nou écht aan de beurt zijn? Dan wordt al gauw duidelijk dat het ’vergeten Drenthe’ al sinds 2002 niet meer aan de beurt kwam. Wat een jaar later zou zijn dan gepland, door de mkz-crisis indertijd, werd het bezoek van toenmalig koningin Beatrix met haar familie aan Hoogeveen en Meppel in 2001 afgezegd.

Jacobs zegt in zijn column in magazine Royalty dat de gemeente Assen volgend jaar het team van Rotterdam maar eens ’royaal moet raadplegen’. Niet dat het een uitgemaakte zaak is dat Assen het wordt, zegt Jacobs. “Maar als hij Drenthe nog één keer overslaat, dan is de kans groot dat de provincie zich per direct afkeert van de monarchie en als zelfstandige republiek verdergaat, met Jetta Klijnsma als president.”

Toen ik eind vorig jaar Klijnsma vroeg om commentaar op hoe de Oranjes haar provincie het laatste jaar in de steek hadden gelaten, reageerde haar woordvoerder al: “Jetta Klijnsma geeft aan dat het inderdaad weer eens tijd wordt en dat zij en de burgemeesters het heel leuk zouden vinden als Koningsdag in Drenthe plaats zou vinden.” Daar kan de koning toch niet onderuit?

Beeld: BSR Agency

Deze column is gepubliceerd in Weekend nummer 21. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier