Wilbert Gieske

Wilbert Gieske: ’18 jaar GTST was teveel van het goede’

Binnenkort schittert acteur Wilbert Gieske (77) weer op de planken, deze keer in het Agatha Christie-moordmysterie Murder on the Orient Express, maar het grote publiek kent hem natuurlijk als Robert Alberts in Goede Tijden, Slechte Tijden. Die rol speelde hij tussen 1989 en 2008. Iets té lang, vindt hij zelf.

Dat was eigenlijk niet de bedoeling, vertelt hij aan het AD. De scripts van GTST waren indertijd gebaseerd op de Australische soap The Restless Years. “Het was de bedoeling dat ik na 100 afleveringen weer uit de serie zou verdwijnen, want meer afleveringen waren er niet op zijn lijf geschreven.”

Dankbaar

Pas vanaf het derde seizoen werden de Australische verhaallijnen losgelaten en gingen Nederlandse scenarioschrijvers verder met het uitwerken van de soap. Dat betekende dat de rol van Robert nieuw leven werd ingeblazen, en een wel heel láng leven ook. “Achteraf was 18 jaar GTST te veel van het goede”, vindt Wilbert. “Maar ik heb natuurlijk ook veel te danken aan die serie. Door GTST kwam ik in het vizier van de grote theaterproducenten.”

Beeld: Reni van Maren