Achter De Schermen Bij De Slimste Mens

Voor 2e keer in geschiedenis Slimste Mens: de benaderingsvraag

Voor de tweede keer in de 22 seizoenen en 658 afleveringen van het programma De Slimste Mens moest presentator Philip Freriks woensdagavond een benaderingsvraag stellen. Na alle rondes hadden twee kandidaten exact hetzelfde puntenaantal verzameld: 371.

Daarom moesten de twee kandidaten, tv-presentator Dwight van van de Vijver en chef-kok Leon Mazairac, een benaderingsvraag beantwoorden. De vraag was hoeveel toetsen een standaard piano heeft. Het bleken er 88 te zijn. Mazairac zat er het dichtste bij met de gok van 108 toetsen.

Een woordvoerder van KRO-NCRV bevestigt dat slechts één keer eerder een benaderingsvraag is gesteld sinds het programma in 2012 bij de omroep te zien is. Dit gebeurde in augustus 2014, toen tv-presentator Erik Dijkstra en radio-dj Timur Perlin allebei 254 punten hadden. Zij moesten toen als benaderingsvraag gokken hoeveel kilometer het is van de Dam in Amsterdam naar het Vrijthof in Maastricht. Perlin zat toen het dichtst bij het antwoord: 217 kilometer.

Uiteindelijk ging Mazairac door naar de volgende uitzending. In de finale versloeg hij NPO Radio 1-presentator Ghislaine Plag.